Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
11 juni 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Flight, fight, freeze of haal adem!

Als leider van een groot bedrijf krijg je veel te maken met stress. Hoe zorg je dat je als eindverantwoordelijke cool blijft in tijden van crisis? Op die vraag gaf Egbert Mulder antwoord tijdens een workshop over crisissituaties door SERVUS (Servant-Leadership Centre for Research and Education).

Ademhaling

Mulder is ondernemer en schreef samen met yogaleraar Johan Noorloos het boek Vanuit stilte naar succes. En dat is precies wat Mulder over wil brengen. Volgens hem gaat het erom dat je tijdens crisissituaties vooral op je ademhaling blijft letten. “Door goed en diep adem te halen houd je de verbinding met je prefrontale cortex goed.” In de prefrontale cortex worden zowel de cognitieve als emotionele beslissingen genomen. Het hersengedeelte is dus cruciaal tijdens een crisis.

Unwanted & unexpected

Toch gebeurt het vaak dat we het hersengedeelte afsluiten wanneer de crisis heviger wordt. “Een crisis is grotendeels een combinatie van the unwanted & the unexpected. Mensen hebben tot een bepaalde hoogte behoefte aan stress om goed te kunnen presteren, maar bij een crisis is er vaak te veel stress.” Wanneer we in een stress-situatie belanden, schakelen we over op instinctieve reacties om te overleven. “Fight, flight or freeze.”

Muziek

Soms kan het handig zijn om tijdens stress-situaties een enkel zintuig uit te schakelen. Zoals bijvoorbeeld je gehoor. Mulder speelt kort na elkaar twee keer hetzelfde filmpje af. Een keer met muziek waarvan je het gevoel krijgt dat je opgejaagd wordt en vervolgens met rustgevende klassieke muziek. Uit tabellen blijkt dat de hartslag van de kijkers op het eerste filmpje veel heviger reageert dan op het tweede filmpje.

Search Inside Yourself

Ook dan kun je stress voorkomen door te letten op je ademhaling. Mulder staat niet alleen in die mening. Zo had Google afgelopen maand in Nederland voor het eerst een Search Inside Yourself-event met mindfullnesstrainingen. “Wereldwijd zie je dat multinationals ruimte hiervoor ruimte maken. In Nederland gebeurt dat nog wat minder, maar ook hier is het in opkomst”, aldus Mulder.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.