Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Summerschool: eindelijk écht multicultureel onderwijs

Ze komen net uit de workshop ‘Strategies to counter everyday racism’. Drie (oud-)VU-studenten doen deze maand mee aan het zomerprogramma van de jongerenstichting Humanity in Action over mensenrechten.

Samen met een zeer diverse groep studenten volgen ze colleges, bezoeken musea en krijgen ook deze anti-racismeworkshop. ‘In de training leren de deelnemers beter hun eigen identiteit begrijpen en kunnen ze de identiteiten van anderen beter tolereren en waarderen’, aldus de beschrijving.

Leren over jezelf

Deniece Wijdenbosch (26), masterstudent culture, organization and management, is enthousiast. “Zo’n workshop leert je veel meer over de praktijk: actief luisteren naar elkaar, omgaan met een groep van 24 verschillende identiteiten. Ik denk dat ik eigenlijk nog het meeste leer over mezelf en mijn identiteit. Ik wist alleen niet dat ik daar een groep voor nodig had!”

‘Oppervlakkig gezien is de VU redelijk multicultureel’Alumna Tessa Pijnaker (27), afgestudeerd in de master geschiedenis, is het daarmee eens: “Door mee te doen worden andere perspectieven en identiteiten heel tastbaar gemaakt en dat is een mooie aanvulling op het theoretische van een academische opleiding.”

Humanity in Action is een internationale organisatie met vestigingen in de VS, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Polen, Bosnië en Nederland. De stichting organiseert in deze landen activiteiten voor jonge mensen om mensenrechten meer op de kaart te zetten. In het jaarlijkse zomerprogramma ligt de focus op hedendaagse mensenrechten en minderheidskwesties en op het aanleren van het inzicht dat je als individu, ook bij complexe problemen, de mogelijkheid hebt om een verschil te maken.

Ze vinden dat die praktijkervaring vaak nog ontbreekt in het academische curriculum. “Oppervlakkig gezien is de VU redelijk multicultureel”, zegt Wijdenbosch. “Dat was ook een van de redenen dat ik er ben gaan studeren. Maar op een dieper niveau, qua curriculum, docenten of vakken, is het nog steeds vrij wit en eurocentrisch. Daar mogen wel stappen in gezet worden. Maar dat geldt eigenlijk voor het hele universitaire instituut en niet per se voor de VU alleen.”

Zo staat het in de wet

Rechtenstudent Aletta de Savornin Lohman (22) voegt toe: “Bij rechten ziet men de opleiding als de crème de la crème van de samenleving. Maar er wordt eigenlijk niet dieper ingegaan op de inhoud dan ‘het staat in het wetboek’. Er worden geen vragen gesteld over de grotere sociale context van onze wetgeving. Dat was iets wat ik miste en deze summercourse helpt daar heel erg bij.”

In die zin vormt de universiteit nauwelijks een voorbereiding op de maatschappij, meent Wijdenbosch: “Je zit nou eenmaal in een ongelooflijke bubbel als je op de universiteit zit.” Pijnaker voegt daaraan toe: “Als historica vind ik het bijvoorbeeld belangrijk om stil te staan bij het koloniale verleden van Nederland en welke invloed dat heeft op de huidige maatschappij. Die context komt voor een deel wel bij geschiedenis ter sprake, maar mag best nog méér besproken worden.”

‘Er stapte net iemand naar voren die vertelde dat ‘ie soms heeft moeten kiezen tussen iets te eten of boeken kopen’Opstaan voor wat je gelooft

“Ik had net tijdens de workshop een heel confronterend moment”, vertelt De Savornin Lohman. “Er stapte iemand naar voren die vertelde dat diegene soms heeft moeten kiezen tussen iets te eten kopen of boeken kopen. Op zo’n moment realiseer je je wat het contrast is. Je krijgt concreet te zien wat de andere kant is.”

Daarmee vormt de summerschool van Humanity in Action een goede aanvulling op een verdere carrière, vinden de drie deelnemers. “Het geeft je een kans om je netwerk uit te breiden en om gelijkgestemden te ontmoeten”, zegt Pijnaker. “Ook kan het enorm helpen bij je persoonlijke ontwikkeling, doordat je wordt uitgedaagd om je uit te spreken en op te staan voor dat waar je in gelooft.” De Savornin Lohman: “Ik wil later iets met mensenrechten gaan doen. Deze cursus geeft me juist de kans om verder te kijken dan in mijn opleiding.”

Hoe de VU of andere universiteiten daarbij zouden kunnen helpen vinden ze lastig aan te wijzen. “Er is geen one size fits all-oplossing voor zulke problemen”, denkt De Savornin Lohman. Wijdenbosch: “Maar het zou wel al helpen als professoren hun curriculum uitbreiden, met bijvoorbeeld Afrikaanse filosofen. En dan zonder ze aan te duiden als exotisch.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.