Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Eerste college Universiteit van Nederland: waarom je hersenen kapot gaan

VU-Hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder gaat het eerste college geven van de virtuele ‘Universiteit van Nederland’. Scherder zal laten zien waarom je hersenen kapot gaan als je niet genoeg kauwt of als je met pensioen gaat. Dat college is pas in september op het Internet te zien; de opname op 19 februari is al uitverkocht. Ook op de VU zit de collegezaal bij hem altijd bomvol; Scherder won al meerdere prijzen voor zijn onderwijs.

De Universiteit van Nederland is een initiatief van zelfbenoemde nerds Alexander Klöpping (bekend van De Wereld Draait Door) en Marten Blankesteijn. Het is een Nederlandse online ‘universiteit’ voor hoorcolleges.

Beste hoogleraren

In september plaatst ‘de Universiteit van Nederland’ de eerste filmpjes online, waar de beste hoogleraren van Nederland voor zijn geschikt.

Vanaf september wordt elke werkdag in het tv-seizoen om 20.30 een opgenomen college van twintig minuten uitgezonden op de website. Klöpping en Blankesteijn hopen dat kijkers dankzij het vaste tijdstip gaan twitteren over de lesstof.

Ziggo zendt de colleges uit op kanaal 13.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.