Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
4 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Podcast-aflevering helpt je hoofd boven water te houden

Studioo talks van Amsterdam UMC is een podcast-serie voor en met geneeskundestudenten. De eerste aflevering gaat over de invloed van corona op ons brein. ‘Het is een aanslag op onze hersenen.’

Of je nou besmet bent of niet, we hebben allemaal heel veel last van deze pandemie. Maar gelukkig kunnen wij zelf bepalen hoe we omgaan met coronastress. In deze eerste editie van Studioo talks gaat studieadviseur Marjolein Pouw in gesprek met de geneeskundestudenten Lincy Eppinga en Dachel Seeratan. Zij praten over hun ervaringen met corona. En neurowetenschapper Geert Schenk legt uit hoe ons brein reageert op deze pandemie en hoe we daar het best mee om kunnen gaan.

‘Ik denk wel één keer per week: wil ik dit nog wel?’

Maar eerst komen de studenten aan bod. Seeratan merkt nu dat ze met haar studie in een dip zit: “Ik denk wel één keer per week: wil ik dit nog wel? Je doet niets praktisch. Alles wat mij enthousiast maakte over geneeskunde is nu minder.”

Beschadigingen in de hersenen

Eppinga las een artikel over eenzaamheid en depressie bij studenten. Zij denkt dat corona die negatieve gevoelens alleen maar versterken. Zij mist hen ontzettend: de mensen om zich heen. Eppinga vertelt dat ze zich soms ook heel vlak voelt. “Ik dacht op een gegeven moment: jeetje, ik kan wel depressief worden. Ik heb geen opleving, ik merk dat sommige dingen me minder emotioneel raken.”

Schenk legt uit dat de gevolgen van corona ook terug te zien zijn in het brein, letterlijk. “Bij covid-patiënten zie je bijvoorbeeld microbloedingen, dus beschadigingen in de hersenen. Een bekend gevolg is het verliezen van smaak- en reukvermogen.

‘Zorg voor ontspanning na het stressen’

Corona heeft groot effect op het brein, ook als je niet besmet bent. De sociale isolatie waarin we ons nu bevinden, levert veel stress op. Schenk: “We zien dat cortisollevels hoger worden, dit kan de kans op depressie en angststoornis verhogen. Langdurig onder stress staan zal zeker effect hebben op je hersenen.” Dit komt ook doordat bij langdurige stress oxytocine, geluksstofjes, veel minder aanwezig zijn in het brein.

Wat kun je doen nu het brein zo onder vuur ligt? Schenk weet wel raad. “Het is de kunst om te zorgen dat je stressniveau niet altíjd hoog is.” Het is prima om even te stressen in aanloop naar je tentamen, als je daarna ook maar de kans ziet om te ontspannen. “Maar ja”, geeft Schenk toe, “dit is makkelijker als je vrij overal heen kunt gaan en met vrienden af kunt spreken. Om tijdens deze pandemie aan je ontspanning toe te komen, moet je wat meer trucjes uithalen.”

Oxytocinelevels boosten

Er zijn genoeg manieren om je eigen oxytocinelevels te boosten, legt Schenk uit. Yoga en meditatie kunnen je ontzettend goed helpen. “Maar als je nog niet klaar bent voor een spirituele ontwaking kan muziek ook geweldig werken.” Luister naar je favoriete muziek of maak zelf muziek. Iets anders wat Schenk iedereen aanraadt, is je gevoelens delen. “Open het gesprek met goede vrienden en je zult merken dat je niet alleen bent.”

‘Gun het de ander om jou te helpen’

Pouw sluit de podcast af met een paar praktische tips. Kijk vooral naar wat er wél kan, zegt ze. “Even tussen de middag naar buiten, leen de hond van de buren en ga het park in. Of pak een oude hobby op, iets waarvoor je voorheen geen tijd zou hebben. Er zijn ook genoeg mogelijkheden om samen te studeren op afstand of online, dan ben je meer gemotiveerd.”
En verder vindt Pouw het belangrijk om het uit te spreken als het niet meer gaat. “Zoek steun bij vrienden en familie, of schakel je studieadviseur in.” En nog een mooie: “Gun het anderen om jou te helpen, daar krijgen zij ook weer oxytocine van.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.