Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Drie ERC Starting Grants voor de VU

Van de in totaal 34 Europese starting grants voor jonge onderzoekers die Nederland in de wacht sleepte, zijn er dit keer drie voor de VU. De prestigieuze prijs voor jonge onderzoekers van anderhalf miljoen euro gaat naar politiek filosoof Dorota Mokrosinska, organisatiepsycholoog Daniel Balliet en natuurkundige Stefan Witte.

Dorota Mokrosinska gaat filosofisch onderzoek doen naar de rol van politieke geheimhouding in de democratie. Daniel Balliet wil weten hoe onderlinge afhankelijkheid beïnvloedt hoe mensen samenwerken. Stefan Witte gaat nieuwe methodes onderzoeken die hogeresolutiemicroscopie mogelijk maken zonder het gebruik van lenzen.

Nederland scoorde goed

Bijna 3.300 jonge wetenschappers deden een gooi naar de starting grants die de European Research Council (ERC) jaarlijks te verdelen heeft. Er werden er 328 toegekend, met een totale waarde van 485 miljoen euro. Nederland deed het als land heel goed. Alleen grote landen als Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk haalden meer starting grants binnen. 

Duitse onderzoeksinstellingen trekken dit jaar de meeste bursalen (70), gevolgd door het Verenigd Koninkrijk (55), Frankrijk (43) en dus Nederland (34). De Universiteit van Amsterdam deed het opvallend goed: maar liefst zes wetenschappers gaan er een aantal jaren onderzoek doen. Ook bij het AMC, het medisch centrum van de UvA, kunnen er drie aan de slag. 

30 procent vrouw

Universiteit van Amsterdam

6

AMC

3

Vrije Universiteit

3

Radboud Universiteit Nijmegen

2

RUMC

1

Rijksuniversiteit Groningen

2

Academisch Ziekenhuis Groningen

1

Universiteit Leiden

2

LUMC

1

Universiteit Utrecht

1

UMCU

2

Tilburg University

2

Universiteit Maastricht

2

TU Delft

1

TU Eindhoven

1

Universiteit Twente

1

Erasmus Universiteit Rotterdam

1

Wageningen Universiteit

1

KNAW

1

Bron: ERC

Eén op de drie aanvragers was vrouw, iets meer dan vorig jaar. Er waren even veel vrouwen als mannen succesvol, namelijk tien procent.

Van alle beurzen gingen er 143 naar natuurwetenschappen en techniek, 124 naar levenswetenschappen en 61 naar sociale wetenschappen en humaniora.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.