Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Dorret Boomsma krijgt Prijs Akademiehoogleraren

VU-hoogleraar biologische psychologie Dorret Boomsma krijgt de prestigieuze Prijs Akademiehoogleraren in de categorie sociale of geesteswetenschappen. Ze krijgt een miljoen euro voor wetenschappelijk onderzoek. In de categorie natuurwetenschappen, technische wetenschappen of levenswetenschappen is Bert Meijer, hoogleraar organische chemie, de gelukkige.

De Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen reikt de onderscheiding elk jaar uit aan twee hoogleraren uit verschillende vakgebieden. De wetenschappers behoren tot de wereldtop en krijgen de prijs voor hun gehele oeuvre. Om in aanmerking te komen moeten onderzoekers tussen de 54 en 59 jaar oud zijn.

Tweelingenregister

Dorret Boomsma zette een inmiddels beroemd register op van tweelingen. Daarin staan gegevens van tienduizenden kinderen en volwassen, die gebruikt worden voor onderzoek naar de invloed van genetische aanleg en omgeving.

Meijer doet onderzoek naar ‘supramoleculaire polymeren’: biologische materialen met bijzondere eigenschappen, zoals het vermogen zichzelf weer te herstellen. De materialen kennen allerlei innovatieve toepassingen.

Hoogste onderscheiding

Beide laureaten wonnen eerder de Spinozaprijs van onderzoeksfinancier NWO, de hoogste onderscheiding in de wetenschap. Aan die onderscheiding is een bedrag verbonden van 2,5 miljoen euro. De vici-beurzen van NWO voor gearriveerde wetenschappers bedragen maximaal 1,5 miljoen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.