Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Intelligentie is ongelijk verdeeld in onze maatschappij

“Kennis kan verkeerd begrepen worden. Of misbruikt door mensen met verkeerde intenties”, zegt populatiegeneticus Abdel Abdellaoui.

Een bericht in NRC Handelsblad over zijn onderzoek naar genetische verschillen tussen autochtone Nederlanders kwam hij later tegen op een forum voor neonazi’s.

“Ik schrok ervan. Maar dat mensen met mijn onderzoek aan de haal kunnen gaan, betekent niet dat ik er maar mee moeten stoppen. Als wetenschapper wil ik toch over de rand van onze kennis kijken. Einsteins inzichten kun je ook gebruiken om een atoombom te maken. ”

Genetische barrière

Abdellaoui zegt dat in een paginagroot interview in NRC over het onderzoek dat hij in zijn vrije tijd doet naar partnerkeuze. In een artikel in Intelligence toont hij aan dat veel Britse stellen niet alleen even hoog zijn opgeleid, maar ook dezelfde genetische aanleg voor intelligentie hebben.

Omdat hoogopgeleiden en laagopgeleiden vooral met elkaar kinderen krijgen, is er een ongelijke verdeling van erfelijke intelligentie tussen beide groepen. ‘Sociale ongelijkheid’, schrijft NRC, ‘krijgt zo een genetisch randje. Abdellaoui: “We leggen onszelf een virtuele, genetische barrière op.”

Omgevingsfactoren

Maar intelligentie wordt niet bepaald door genen alleen. “Aan genetica en partnerkeuze kun je weinig veranderen”. Aldus Abdellaoui. “Als je ongelijkheid wilt bestrijden, moet je omgevingsfactoren aanpakken, de kansen die mensen krijgen.”

Lees het hele interview hier.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.