Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
28 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Megasubsidie voor tweelingenregister en archeologie

Twee onderzoeksgroepen van de VU vallen fors in de prijzen bij de NWO groot, een subsidie voor vernieuwende wetenschappelijke infrastructuur: die van hoogleraar archeologie Nico Roymans en het tweelingenregister van hoogleraar biologische psychologie Dorret Boomsma.

Ruim 2 miljoen voor tweelingenregister

Het tweelingenregister krijgt ruim twee miljoen om de gegevens uit het register toegankelijk te maken voor andere onderzoekers. In het tweelingenregister zitten gegevens over gedrag en gezondheid van meer dan 87.000 twee- en meerlingen en hun familieleden. Het register was de basis van honderden publicaties over het samenspel van erfelijkheid en omgevingsinvloeden bij complexe menselijke eigenschappen.

1,8 miljoen voor archeologie

De groep van archeologiehoogleraar Nico Roymans krijgt 1,8 miljoen euro om vondsten van amateurarcheologen in een online database te zetten. Deze amateurs doen vaak interessante vondsten met hun metaaldetectors, maar tot nu toe waren deze vaak ontoegankelijk voor wetenschappers.

In totaal kwam er bij NWO groot voor 150 miljoen aan subsidie-aanvragen binnen, waarvan 17,9 miljoen werd gehonoreerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.