Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
4 oktober 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘De burger is relaxt over persoonlijke veiligheid’

Sinds 1973 hebben politieke partijen veiligheid als thema. Volgens promovendus Remco Spithoven maakt de burger zich er niet zo druk over.

“In 1973 werd veiligheid voor het eerst een onderwerp in de Tweede Kamer en daarna bij de Nederlandse verkiezingen. Er waren toen grote aardverschuivingen binnen sociale structuren. Dat ging gepaard met veel protesten en acties. Politicus Willem Drees junior gebruikte dat. Hij zag in de Verenigde Staten hoe de republikeinen veiligheid als politiek onderwerp gebruikten. Dat nam hij over. Sindsdien hebben alle partijen onveiligheidsgevoelens als thema.”

Onveilig op veilige afstand

“Ik onderzocht na mijn interviews via enquêtes het onveiligheidsgevoel in drie plaatsen: Amsterdam, Hilversum en Zaltbommel. Daaruit blijkt dat Nederlanders inderdaad gevoelens van onveiligheid op maatschappelijk niveau hebben. Opvallend is dat de burger erg relaxt over zijn persoonlijke veiligheid is. Juist in Amsterdam, waar bewoners de grootste kans op een misdrijf hebben, maken mensen zich minder zorgen. Ze zijn eraan gewend, ze hebben vermijdingstrategieën en onbewust onderdrukken en rationaliseren zij hun eigen kansen op een misdrijf.

“In Zaltbommel, waar de kans op een misdrijf veel lager is, hebben mensen die strategieën niet. Door het gebrek aan controle hebben ze daar meer zorgen over hun persoonlijke veiligheid.”

Remco Spithoven is onderzoeker bij het lectoraat kennisanalyse sociale veiligheid aan de Hogeschool Utrecht. Hij promoveerde 10 maart bij Sociale Wetenschappen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.