Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Wetenschap
& Onderwijs

Al twee universiteiten hebben promovendi-psycholoog

Promovendi die kampen met stress, depressie of andere psychische klachten, krijgen op inmiddels twee universiteiten extra ondersteuning. Na de TU Delft neemt ook de Universiteit Utrecht een psycholoog in dienst die gespecialiseerd is in hun problematiek.

Universiteitsraadslid Nico Naus, van de Utrechtse Promovendi Partij, is blij met het besluit van het bestuur. “Het is ook dringend nodig, gezien de cijfers.” Hij doelt op onderzoek waaruit blijkt dat promovendi substantieel vaker psychische klachten hebben dan hun leeftijdsgenoten. Denk aan depressie, burn-out en angstklachten.

Een jaar geleden bleek dat de problematiek ook in Utrecht speelt. Van de 120 promovendi die een symposium bezochten, bleek 38 procent professionele hulp te hebben gezocht voor stress-gerelateerde klachten. In een kwart van de gevallen was de begeleider daarvan niet op de hoogte.

Tien aanbevelingen

“We stuurden in maart een nota naar het universiteitsbestuur met daarin tien aanbevelingen om het psychische welzijn van promovendi te verbeteren”, zegt Naus. “De gespecialiseerde promovendi-psycholoog was de eerste aanbeveling.”

Als voorbeeld diende de TU Delft, waar psycholoog Paula Meesters zich sinds 2011 over de promovendi ontfermt. Naast één-op-één-gesprekken organiseert ze groepssessies en trainingen. “Ze werkt fulltime en heeft het erg druk”, weet Naus.

Petitie

Maar de Universiteit Utrecht zag destijds nog geen heil in een speciale psycholoog. Toen in oktober een petitie met meer dan duizend handtekeningen werd overhandigd aan de nieuwe rector Henk Kummeling, kwamen de gesprekken op gang.

Het Promovendi Netwerk Nederland (PNN) is blij met het Utrechtse besluit. “Wij vinden dat iedere universiteit zo’n psycholoog zou moeten hebben”, zegt voorzitter Anne de Vries.  

Deadlinestress

De meeste promovendi zijn geen student en kunnen dus niet naar de gratis studentenpsycholoog. Bovendien kampen ze met een andere problematiek, aldus De Vries. “Meer nog dan veel andere universiteitsmedewerkers hebben ze een hoge werkdruk en veel stress doordat ze een project hebben dat in vier jaar af moet zijn.”

Ook de ongelijke relatie tussen promotor en promovendus kan volgens haar stress veroorzaken. “Aan de ene kant moet je alles zelf doen, terwijl je anderzijds ook heel erg afhankelijk bent van je promotor.”

Wanneer de Utrechtse promovendi-psycholoog precies aan de slag gaat, is nog niet bekend. De aanstelling is in eerste instantie voor een halfjaar. Daarna worden de resultaten geëvalueerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.