Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Wetenschap
& Onderwijs

‘Absolute wereldtop’ krijgt tien jaar financiële zekerheid met Summit-beurs

De nieuwe Summit-beurs van onderzoeksfinancier NWO gaat onderzoeksconsortia die tot de wereldtop behoren tien jaar lang financiële zekerheid bieden. Zes á zeven projecten maken kans op 40 miljoen euro subsidie.   

Voor de komende tien jaar is er voor de Summit-beurzen een budget van in totaal 188 miljoen euro beschikbaar, staat op de aanvraagpagina die de NWO deze week online zette. Gehonoreerde onderzoeksvoorstellen krijgen een budget tussen de 15 en 40 miljoen euro, afhankelijk van de grootte en behoefte van hun project. 

Schaalsprong

Afgelopen juli liet onderwijsminister Dijkgraaf al weten dat dit nieuwe beurzenprogramma, dat destijds nog werd ontwikkeld, “de positie van de Nederlandse wetenschap voor de lange termijn versterkt”. 

Het Engelse woord summit betekent zowel bijeenkomst als bergtop. Toepasselijk, vindt NWO, want de Summit grant richt zich op samenwerkingsverbanden van diverse onderzoeksteams die kunnen aantonen dat zij tot de “absolute wereldtop” van hun veld behoren (of hier al heel dichtbij zitten) en dat ze met structurele extra steun een “schaalsprong” kunnen maken. 

Alle Nederlandse universiteiten, onderzoeksinstituten en academische ziekenhuizen mogen meedoen. Elke instelling mag tot 20 juni hooguit twee samenwerkingsverbanden aanmelden die uit meer dan vier onderzoekers moeten bestaan. Er worden uiteindelijk zes á zeven consortia geselecteerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.