Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 november 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Zetelzoekers: ‘Sociaal beleid op christelijke grondslagen’

Het gaat goed met de ChristenUnie in Amsterdam. Voor het eerst in jaren is de partij zichtbaar in de peilingen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen. “Dat komt door Don Ceder, de lijsttrekker”, zegt VU-student Gerjan van den Heuvel, die elfde is op de kieslijst van de CU Amsterdam.

De ChristenUnie durft voor het eerst te rekenen op een zetel in de Amsterdamse raad. “Misschien zelfs wel twee”, zegt Van den Heuvel. “Als het lukt, lukt het dankzij Ceder. Die heeft een enorme achterban in de Bijlmer, die hij vier jaar geleden al aanboorde in de verkiezingscampagne. Hij kreeg toen al veel voorkeursstemmen.”

Die komen volgens Van den Heuvel veelal van voormalige PvdA-stemmers. “Dat zijn vaak mensen die naar evangelische kerken gaan, de Pinkstergemeente, migrantenkerken. Ze hebben nooit eerder beseft dat je ook op een christelijke partij kunt stemmen voor een sociaal beleid. De CU is sociaal op christelijke grondslagen. En Ceder heeft veel bekendheid verworven door zich als advocaat in te zetten voor mensen met schulden die het slachtoffer zijn van malafide incassobureaus.”

Ceder is overigens VU-alumnus en een oude bekende van Advalvas.

Diversiteit

Een andere reden dat de ChristenUnie nu echt mee lijkt te doen, is de samenstelling van de kieslijst, volgens Van den Heuvel. “Er staan vijftig kandidaten op uit elke bevolkingsgroep, in elke leeftijdscategorie. Niemand in Amsterdam heeft zo’n diverse kieslijst.”

Van den Heuvel is Ceders assistent tijdens de campagne. “Ik zorg voor praktische en inhoudelijke bijstand. Ik bereid hem voor op de debatten, praat hem bij over de inhoud van de onderwerpen en zorg dat hij weet waar hij moet zijn en zo. Vanavond, bijvoorbeeld, heeft hij drie debatten op verschillende plekken. Ik zorg ervoor dat alles gesmeerd loopt.”

Komt zijn studie daarbij van pas? “Niet bij de campagne, wel bij het nadenken over beleid. Wat ik heb geleerd is dat de maakbare samenleving niet bestaat. Je moet de samenleving niet veranderen, maar de mensen. Alles wat je van bovenaf oplegt zonder de mensen te betrekken, is gedoemd te mislukken.”

Vier speerpunten van de CU vindt van den Heuvel erg belangrijk: de prostitutie, de woningmarkt, de veiligheid van minderheidsgroepen en de schuldenpositie van veel Amsterdammers.

Schulden

Wat het laatste betreft: “De CU vindt dat mensen, die niet willen betalen,hard aangepakt moeten worden. Maar wie niet kán betalen, kan niet opeens wél betalen als je er een hoog bedrag aan boete en incassokosten bovenop gooit. Daarmee raken ze alleen maar dieper in de schuld. Daarom moet de gemeente Amsterdam zorgen voor maatwerk op incassogebied.”

Natuurlijk raken mensen vaak in de schulden omdat ze niet met geld kunnen omgaan. “Jongeren kunnen bijvoorbeeld vanaf hun achttiende opeens allerlei leningen afsluiten, een duur telefoonabonnement afsluiten, zonder te beseffen hoe duur de termijnen van de aflossing zijn. Daarom vindt de CU dat mensen financiële educatie moeten krijgen.”

Over de woningmarkt wordt in Amsterdam op de verkeerde manier gediscussieerd, vindt Van den Heuvel. “Het gaat over percentages: zoveel sociale huurwoningen tegenover zoveel koopwoningen. Wij vinden dat je eerst de vraag moet stellen welke stad we willen zijn. Wat de CU betreft, moet Amsterdam een leefbare stad zijn voor iedereen. Dat betekent bijvoorbeeld dat er meer betaalbare eengezinswoningen moeten komen.”

Joodse Amsterdammers

Een leefbare stad is er ook één waar iedereen zich veilig moet voelen. “Wij hebben veel joodse Amsterdammers gesproken die zich niet veilig voelen, niet met een keppeltje over straat durven. Hier in Zuid is de gevel van het Joodse restaurant HaCarmel al drie keer vernield. We moeten dus opkomen voor de joodse gemeenschap.”

Speciale aandacht wil de CU ook voor vrouwen die uit de prostitutie willen. “Vaak kunnen ze dat niet omdat ze geen woning hebben en geen mogelijkheden op de arbeidsmarkt. Daarom moet de gemeente ze bijstaan bij het volgen van een opleiding en het vinden van woonruimte.” Ook moeten ze psychisch worden bijgestaan. “Veel ex-prostituées hebben last van hetzelfde post-traumatische syndroom als soldaten in een oorlog.”

#Metoo

De CU is voor een gefaseerd ingevoerd verbod op prostitutie. “Het is toch onvoorstelbaar dat in deze tijd van #metoo nog toeristen worden gelokt met vrouwen die in lingerie achter een raam staan?” Er gaat veel leed verscholen achter de raamprostitutie, volgens Van den Heuvel. “Achter elke raamprostituee staat een man van wie we niet weten of hij haar dwingt of uitbuit, omdat veel vrouwen er niet over durven te praten. Het is in elk geval een vorm van misbruik. Ik heb eens een vrouw gesproken die haar opgroeiende zoons niet meer durft te knuffelen omdat ze hen ziet veranderen in mannen. Dat is toch verschrikkelijk?”

Zijn studie komt door het campagnewerk wel in het gedrang. “Maar het is volgende week afgelopen, dan ga ik weer extra hard aan de studie.” Of er na de verkiezingen nog een rol voor hem is weggelegd? “Ik wilde wel duo-raadslid worden, maar ik heb een baan gevonden als adviseur-onderzoeker bij een kantoor, en dat is niet te combineren met het duo-raadslidmaatschap. Misschien dat ik dingen achter de schermen ga doen.”

Dit is het zevende deel van een serie over VU-studenten die zich kandidaat stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart: Zetelzoekers. Zie ook de voorlaatste Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.