Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Lennart de Looze brengt zijn stem uit

Vijf VU-studenten komen in de gemeenteraad

Een van de VU-studenten die kandidaat-raadslid waren, veroverde gisteren twee zetels in Lelystad met haar eigen partij. Hoe verging het de andere negen zetelzoekers?

Behalve Meral Aktan halen drie van de negen andere studenten ook een zetel in de gemeenteraad. Wesley Boer, nummer vier op de lijst van de VVD in Heerhugowaard, bezet een van de verkregen vijf zetels. Lennart de Looze heeft als vijfde op de lijst van GroenLinks in Amstelveen ook een raadszetel gekregen. En Benjamin Smalhout komt voor de VVD in de gemeenteraad van Amstelveen, met 533 voorkeursstemmen (#12, 10 zetels).

Te lage plek

In Amstelveen dongen meer studenten naar een zetel. Suzanne Piet grijpt net naast het raadslidmaatschap (PvdA, #4, 3 zetels), tenzij een van de raadsleden boven haar wethouder wordt. En ook Ties Eigenhuis (CDA, #5, 2 zetels) en Clint Nieuwendijk (CDA, #10, 2 zetels) komen niet in de gemeenteraad.

De twee D66-zetelzoekers van de VU stonden te laag op de lijst: Rick Poelwijk (D66 Diemen, #6, 4 zetels) en Thomas Mojet (D66 Amersfoort, #9, 6 zetels), maar Rick Poelwijk komt toch in de Diemense raad, omdat hij 144 voorkeursstemmen kreeg. Poelwijk denkt dat die van de VU-studenten op Campus Diemen Zuid komen. Ook hebben zijn vrienden fanatiek voor hem campagne gevoerd. 

In Amsterdam krijgt Gerjan van den Heuvel (ChristenUnie, #11, 1 zetel) zelf geen zetel, maar hij hielp volgens de voorlopige cijfers wel lijsttrekker Don Ceder de raad in.

In dit bericht stond in eerste instantie dat de twee VU-studenten Meral Aktan en Lennart de Looze de gemeenteraad gehaald hadden, maar ook Wesley Boer, Benjamin Smalhout en Rick Poelwijk bleken een zetel te krijgen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.