Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

VU-student wil Amstelveen verlinksen

Fractievoorzitter en lijsttrekker Lennart de Looze is met zijn 26 jaar het jongste raadslid in Amstelveen. Met een drugstestlocatie op Uilenstede en beter betaalbare woningen stuurt hij vanuit GroenLinks aan op een progressief beleid in het overwegend rechtse Amstelveen.

Masterstudent en docent Lennart de Looze werd vier jaar geleden met voorkeurstemmen verkozen tot raadslid. Toen hij vorig jaar benoemd werd tot fractievoorzitter van GroenLinks waren andere politieke partijen wel verbaasd. De Looze: “Amstelveen is een erg rechtse gemeente. Het aantal grijze mannen dat miljonair is en in de raad zit om zijn status op te krikken is best hoog. Als dan een jong iemand stevig het debat ingaat en hen wel even gaat vertellen hoe dat zit, kan dat irritatie opwekken. Inmiddels heb ik wel mijn eigen stijl gevonden en kan ik goed met iedereen overweg.”

‘Ik kan me er beter van bovenaf mee bemoeien’

Zijn interesse voor de politiek komt in zijn eigen woorden voort uit een idealistisch wereldbeeld. Op de middelbare school was zijn plan bij de krijgsmacht te gaan, om mensen te kunnen helpen die het slecht hebben. “Later dacht ik: ik kan me er beter van bovenaf mee bemoeien, dat past ook beter bij mijn eigenschappen.”

Behoefte aan tegengeluid

GroenLinks was voor De Looze met hun “groene en sociale idealen” een logische keuze. En hoewel Amstelveen grotendeels rechts stemt, heeft hij niet het gevoel dat dat de standpunten van GroenLinks beïnvloedt. “Ik denk juist dat er behoefte is aan wat tegengeluid. Iedereen kent wel iemand die op zoek is naar een woning en het is duidelijk dat het beleid van VVD en D66 de afgelopen 4, 8 – of eigenlijk 12 jaar keihard heeft gefaald. Maar om met hen mee te doen in een coalitie zul je toch een beetje concessies moeten doen. De afgelopen vier jaar hebben we oppositie gevoerd, nu wil ik wel meedoen in een coalitie.”

‘Nergens is de ongelijkheid zo zichtbaar als op de woningmarkt’

Als dat lukt, wil hij zich dan ook voornamelijk gaan inzetten voor de woningnood. De afgelopen jaren zijn er in Amstelveen geen sociale huurwoningen bijgebouwd, en het plan voor 2500 nieuwe studentenwoningen naast Uilenstede staat op losse schroeven. Veel studenten en starters worden volgens De Looze zo indirect gedwongen de stad te verlaten. “Nergens in de samenleving is de ongelijkheid zo zichtbaar als op de woningmarkt. Het feit dat er over een markt wordt gesproken voor een basisbehoefte is al gek genoeg.”

Drugstestlocatie

Ook De Looze zelf moet op zoek naar een woning – over een half jaar moet hij Uilenstede verlaten en om raadslid te zijn moet je in Amstelveen wonen. Het wonen op Uilenstede geeft hem ook input voor zijn werk als raadslid, zoals tijdens de vroege lockdown toen studentenhuishoudens nog buiten de coronamaatregelen vielen en politie ongevraagd binnenkwam om boetes uit te delen. Met de vragen van Uilenstedebewoners ging hij toen in gesprek met de burgemeester, wat leidde tot een gedoogbeleid. Hij hoopt ook een drugstestlocatie op Uilenstede op te zetten. “Dat zou daar goed passen. Men spreekt vaak negatief over drugs, maar je moet juist een plek creëren waar je voorlichting kunt geven en veiligheid kunt bieden.”

 ‘Je moet een veilige plek creëren voor drugsvoorlichting’

Naast zijn rol als fractievoorzitter doet De Looze de master lerarenopleiding maatschappijleer, en staat hij twee dagen per week voor de klas op een Amstelveense middelbare school. Hij heeft het dus druk zat, maar dat combineren gaat naar eigen zeggen prima. “Het eerste jaar had ik het wel moeilijk in de raad. Mijn verwachtingen lagen heel hoog, ik dacht echt dat we meteen dingen gingen veranderen, maar ik werd al snel met mijn neus op de feiten gedrukt. Het voelt nu wel alsof ik mijn bijdrage lever, maar ik bereik nog niet alles wat ik wil. Op lokaal gebied misschien meer – hoewel GroenLinks daarvoor ook nog moet groeien in Amstelveen – maar niet met de wereldzaken waar ik me op mijn veertiende en tijdens mijn studie mee bezighield. Ik weet ook niet in welke rol ik dat in de toekomst wil gaan doen. Ik heb nu niet meteen het idee: ik word Tweede Kamerlid. Maar op de lange termijn misschien wel.”

Ben jij ook VU-student- of medewerker en verkiesbaar voor de komende gemeenteraadsverkiezingen (16 maart)? We interviewen je daar graag over. Stuur een mail naar redactie.advalvas@vu.nl.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.