Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Zetelzoekers: meer woningen en langer leven in Amstelveen

Student politicologie Lennart de Looze (22) staat op de vijfde plek op de verkiezingslijst van GroenLinks in Amstelveen, en gaat er volledig vanuit dat hij na de verkiezingen raadslid is.

“Zes zetels is een realistische verwachting”, zegt de Looze. “GroenLinks heeft er op dit moment vier en we zitten landelijk in de lift. De partij is ongelofelijk gegroeid en de enige die zich inzet voor groene duurzaamheid in een gemeente waar de politiek vooral bepaald wordt door een groot rechts blok.”

De Looze is zich bewust van de kloof die groeit tussen politici en burgers, zodra zij een zetel hebben veroverd. Opeens blijkt na de bestudering van dossiers dat de zaken toch genuanceerder en ingewikkelder liggen dan het leek tijdens de campagne, toen de kiezer gepaaid moest worden met mooie beloftes. Hij zal in die val niet trappen.

“Ik zie mezelf niet als de politicus Lennart, maar als de jongere Lennart. Ook in de gemeenteraad zal ik op de eerste plaats de jongere Lennart blijven, één van de jongeren die in Amstelveen woont.”

Goedkope woningen

Dat betekent dat hij zich zal inzetten voor meer studentenwoningen, en meer goedkope woningen voor jonge starters. “De afgelopen periode zijn er alleen dure woningen bijgebouwd. Op Uilenstede kunnen er niet meer woningen bij vanwege de strenge regels ten aanzien van woonbestemmingen in verband met Schiphol, en in de rest van de stad is het onmogelijk voor jongeren een woning te vinden. Dat moet echt veranderen.”

Wie is afgestudeerd, moet zijn woning op Uilenstede opgeven. Maar veel studenten willen graag in Amstelveen blijven wonen, weet De Looze. “Het is een rustige, groene stad dichtbij Amsterdam. Met het openbaar vervoer ben je daar zo. Dat maakt Amstelveen aantrekkelijk voor jonge afgestudeerden.”

Daarom moeten er goedkope starterswoningen bij van De Looze. En het woonplezier moet ook worden vergroot door Schiphol aan banden te leggen. “Dat kan Amstelveen niet alleen, maar daarom moet er een blok gevormd worden met alle andere gemeenten in de regio. De geluidsoverlast is vreselijk, maar TNO-onderzoek heeft daarnaast aangetoond dat bewoners onder de aanvliegroutes van Schiphol door het fijnstof één jaar korter leven.”

Idealen verwezenlijken

De campus op Uilenstede wordt ook verlevendigd, als het aan De Looze ligt. “Nu is het vaak uitgestorven. Dat cultuurcentrum Griffioen in 2019 naar de VU-campus verhuist, is vreselijk jammer. Daar moet iets anders voor in de plaats komen, een debatcentrum bijvoorbeeld, zoals Pakhuis de Zwijger, of De Balie. GroenLinks is nu bezig om via een enquête te weten te komen wat de bewoners op Uilenstede zelf graag zouden zien.”

Naast zijn studie politicologie heeft De Looze ook een vijftal minoren gevolgd: sustainability, internationaal recht, bussiness administrationdevelopment studies en  food and nutrition security. “Ik weet nog niet wat ik er mee wil gaan doen”, zegt hij. “Alle opties zijn nog open.” Maar hij ziet zichzelf niet in de eerste plaats als beroepspoliticus. “Ik ben gewoon iemand met idealen, en binnen GroenLinks hoop ik die idealen te kunnen verwezenlijken, om te beginnen in Amstelveen.”

Dit is het zesde deel van een serie over VU-studenten die zich kandidaat stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart: Zetelzoekers. Zie ook de voorlaatste Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.