Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Zetelzoekers: ‘Jongeren moeten meer betrokken worden’

Masterstudent politicologie Suzanne Piet is een geboren Amstelvener en sinds haar 16e lid van de PvdA. Ze staat op vier van de kieslijst van de Amstelveense PvdA.

“Ik voel me thuis bij de PvdA omdat het een brede partij is, die niemand uitsluit”, aldus Piet. “Iedereen moet meedoen, en iedereen die kan, moet ook een steentje bijdragen aan de samenleving. En wie niet kan, moet geholpen worden. Zo hou je de boel in balans. Dat is het Links waar ik achter sta.”

De PvdA krijgt veel slechte pers, de laatste tijd. “De partij wordt geframed”, vindt Piet. In sommige steden verdoezelt de PvdA haar afkomst door brede samenwerkingsverbanden te opereren met partijen als GroenLinks. “Ze voeren dan campagne onder een andere naam. Ik ben blij dat de PvdA in Amstelveen dat niet doet. Ik vind de PvdA nog steeds een partij om trots op te zijn.”

Vruchtbare samenwerking

Net als de landelijke PvdA heeft haar partij in Amstelveen samengewerkt met de VVD. Volgens haar is dat een vruchtbare samenwerking geweest. “Samen hebben we aan de armoedebestrijding gewerkt en bijvoorbeeld gezorgd voor meer mogelijkheden voor mantelzorgers.”

Armoedebestrijding blijft een uitdaging, zegt ze. “Hoe vind je bijvoorbeeld de gezinnen met kinderen die in armoede leven, om ze erop te wijzen dat ze gebruik kunnen maken van voorzieningen die er speciaal voor hen zijn?”

Ze is erg actief voor haar partij. Ze is fractieassistent voor de PvdA in de gemeenteraad en heeft stage gelopen bij het Internationaal Secretariaat van het partijbureau, waar ze contacten onderhield met de zusterpartijen van de PvdA in het buitenland. “Ik schrijf artikelen en heb evenementen georganiseerd en rapportages gemaakt in Lissabon, Duitsland en Brussel.”

Net zo trots als ze op haar partij is, is ze op haar stad Amstelveen. “Het is een prachtige groene stad met veel natuur. Het Amsterdamse Bos beschouw ik als deel van Amstelveen.” Ze woont al vier jaar op Uilenstede en geeft sportlessen in het sportcentrum. “Ik heb veel contact met de studenten daar en ben één van hen.”

Uitgaansgelegenheden

Maar naast de 3500 studenten op Uilenstede wonen er nog 11000 andere jongeren in Amstelveen. Ook voor hen wil Piet zich inzetten. “Levendigheid is een punt, er zijn weinig uitgaansgelegenheden in bijvoorbeeld Westwijk. Je kunt zeggen dat je daarvoor terechtkunt in Amsterdam, maar dat is best een eind weg als je in Westwijk woont.” Piet wil kroegen, een bioscoop, een schouwburg en een poppodium in Amstelveen.”

En zoals elke jonge politicus in elk stad wil ook zij meer starterswoningen in de stad. “Er is weinig ruimte, maar de gemeente moet echt zorgen voor meer tijdelijke woningen voor jonge starters. Bouw maar de hoogte in. De gemeentelijke woonvisie moet echt socialer.”

Jongeren moeten meer betrokken worden bij de gemeente, vindt Piet. “Ze moeten weten dat de gemeente er ook voor hen is, als het om huurdersbelangen, veiligheid en brandveiligheid gaat. De gemeente moet daar zelf ook iets aan doen. Op Uilenstede ontvangt bijvoorbeeld niemand het gratis Amstelveens Nieuwsblad, waar de pagina’s met informatie over de gemeente instaan. Begin daar eens mee, zou ik zeggen.”

Correctie: in de papieren Advalvas staat dat Suzanne Piet niet op Uilenstede woont. Dat is onjuist. Ze woont er al vier jaar met veel plezier.

Dit is het derde deel van een serie over VU-studenten die zich kandidaat stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart. Het eerste leest u hier en het tweede hier. Zie ook de nieuwe Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.