Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Zetelzoekers: ‘Ik zou een frisse stem zijn in de vergrijzende gemeenteraad’

Bachelorstudent politicologie Rick Poelwijk vindt de VVD te conservatief en ongenuanceerd en GroenLinks te links. Bij D66 voelt hij zich precies op zijn plaats.

“Vanwege de liberaal-progressieve ideeën maar wel met een sociaal vangnet”. Hij is nog niet zo lang lid van D66, sinds vlak voor de laatste Tweede Kamerverkiezingen, en hij staat nu al op de zesde plaats op de kieslijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Diemen.

Het laatste beetje sympathie dat hij nog voor de VVD had, verdween met de beruchte open brief van Mark Rutte ‘aan alle Nederlanders’. “Kort door de bocht, met een populistische ondertoon”, vindt Poelwijk. “Ik vind de VVD ook te hardvochtig ten aanzien van vluchtelingen en uitkeringen.”

In zijn ideale Nederland draagt iedereen eigen verantwoordelijkheid en grijpt hij zijn eigen kansen, maar worden door de overheid ook de voorwaarden geschapen waarin iedereen zijn eigen potentieel ten volle kan benutten. “Daarom is onderwijs voor D66 zo belangrijk.”

Eindje lopen

Het zal erom spannen of hij een zetel in de Diemense gemeenteraad zal veroveren. D66 heeft er nu drie en hoopt op vier zetels, maar misschien worden het er wel vijf. “In dat geval zal D66 zeker een wethouder leveren, dat zal de eerste op de lijst zijn, dan zou ik als nummer zes in de raad kunnen komen”, aldus Poelwijk.

Dat zou mooi zijn, want de gemiddelde leeftijd in de Diemense gemeenteraad is nu ergens tussen de 50 en 55 jaar. “Jongeren zijn ondervertegenwoordigd, terwijl er veel studenten wonen”, zegt Poelwijk. Hij meent als vertegenwoordiger van die jongeren een “frisse stem” in de raad te kunnen zijn.

Hij was tot vorig jaar lid van de jongerenraad, die de gemeenteraad adviseert op het gebied van zaken die voor jongeren belangrijk zijn. “Bijvoorbeeld over sportgelegenheden.” Andere nijpende zaken voor jongeren zijn een goede openbaar vervoersverbinding tussen Diemen en Amsterdam. Vooral het reizen naar de VU kan volgens hem beter. “Nu moet je de metro vanaf Diemen-Zuid nemen en overstappen aan de Van de Madeweg. Dan moet je vanaf station Amsterdam-Zuid nog weer een eindje lopen naar de VU.”

Tweede Leidseplein

Maar over woningen voor jongeren heeft Poelwijk het niet, in tegenstelling tot bijna alle andere kandidaat-raadsleden die Advalvas sprak en ook het vermaak is geen probleem. “Je moet in Diemen geen tweede Leidseplein willen. Er zijn hier wat barretjes en voor de rest is het allemaal dicht in de buurt als het niet in Diemen zelf te vinden is.”

Alleen een hockeyclub, daar is volgens Poelwijk wel behoefte aan. “De hockeyclubs in de buurt van Diemen zitten allemaal vol.” D66 zet zich dus in voor een Diemense hockeyvereniging. Waar die moet komen, is dan weer een tweede. “Ik durf daar eigenlijk niets over te zeggen, want dat ligt politiek gevoelig”, aldus Poelwijk.

Duurzaamheid is een ander favoriet thema van Poelwijk. “De gemeente stimuleert wel duurzame voorzieningen als zonnepanelen, maar ik zou meer aandacht willen voor een duurzame aanbesteding voor projecten in de gemeente. En een voorziening als deelauto’s, dat zie je in Diemen nog niet. Ook voor veel studenten zou dat een uitkomst zijn.”

Dit is het vijfde deel van een serie over VU-studenten die zich kandidaat stellen voor de komende gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart: Zetelzoekers. Zie ook de voorlaatste Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.