Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
24 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

VVD’er Duisenberg gaat universiteitenkoepel VSNU leiden

VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg wordt de nieuwe voorzitter van universiteitenvereniging VSNU. Per 1 oktober volgt hij Karl Dittrich op, die met pensioen gaat.

Kristel Baele, collegevoorzitter van Erasmus Universiteit Rotterdam en voorzitter van de selectiecommissie noemt Duisenberg “een gedreven en betrokken leider met liefde voor de academie”, die zijn sporen verdiend heeft in zowel het bedrijfsleven als de politiek.

Hij staat voor de opgave om de VSNU “zo slagvaardig mogelijk en met meer impact te laten werken”. Volgens een persbericht willen de universiteiten “prominent bijdragen aan Nederland als kennissamenleving en zich gezamenlijk sterk maken voor een toppositie, zowel in het hart van onze samenleving als op het internationale speelveld”.

Politieke diversiteit

Duisenberg is benoemd voor een periode van vier jaar. Hij is sinds 2012 Tweede Kamerlid (VVD) met de portefeuille hoger onderwijs en wetenschap. Hij was de afgelopen vijf jaar een van de drijvende krachten achter het sociaal leenstelsel, pleitte voor meer academische docenten in het voortgezet onderwijs, internationalisering en voor sterkere opleidingscommissies.

Hij trok begin dit jaar veel aandacht met zijn voorstel om onderzoek te doen naar de geringe politieke diversiteit bij universiteiten. Minister Bussemaker zag daar niets in, maar een meerderheid van de Tweede Kamer steunde zijn motie.

Voordat hij de Tweede Kamer in ging, werkte Duisenberg ruim twintig jaar in het bedrijfsleven, bij Shell, McKinsey & Company en Eneco. Hij is actief als gastdocent aan de VU.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.