Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Leenstelselmiljoenen direct naar instellingen, meer geld voor pechstudenten

De Eerste Kamer is akkoord met de wet die de ‘kwaliteitsbekostiging’ in het hoger onderwijs schrapt. Daarin staat ook dat de tegemoetkoming aan studenten van het leenstelsel met de inflatie meegroeit, wat 200 euro kan schelen.

Universiteiten en hogescholen hoeven niet langer allerlei plannen in te dienen om in aanmerking te komen voor de miljoenen die vrijvielen toen de basisbeurs in 2015 werd afgeschaft.

Minder papierwerk

Na de Tweede Kamer vindt ook de Senaat dat het geld voortaan ‘gewoon’ naar hogescholen en universiteiten kan worden overgemaakt. Dat scheelt veel papierwerk en het is een welkome bijdrage voor instellingen die de komende tijd minder te besteden hebben vanwege teruglopende studentenaantallen.

De wet van demissionair minister Robbert Dijkgraaf regelt ook dat studenten die onder het leenstel vielen tot iets meer dan 200 euro extra tegemoetkoming kunnen krijgen. De vergoeding groeit mee met de inflatie.

Het bedrag gaat hierdoor omhoog van 359 naar  410 euro per jaar. Afgestudeerden die vier jaar basisbeurs zijn misgelopen krijgen dus begin volgend jaar een tegemoetkoming van 1.640 euro, in plaats van 1.436 euro.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.