Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

VVD-kandidaat Erik Sjoers wil niet met geld strooien

Tweedejaars politicologie Erik Sjoers (19) is burgerraadslid bij de VVD in Dronten. De kans is groot dat hij in de gemeenteraad komt. ‘Ik vind het lastig te verdedigen dat elke student duizenden euro’s terug moet krijgen.’

VU-student Erik Sjoers begon bij de jongerenpartij van de VVD en stroomde door tot fractie-assistent van de gemeenteraad, waar hij voornamelijk de vergaderingen notuleerde. Wat hij daar hoorde, smaakte naar meer en dus meldde hij zich aan als kandidaat-raadslid. Nu staat hij op plek vijf van zijn partij in Dronten, waar hij sinds zijn geboorte woont.

Voordat Sjoers zich aanmeldde, overlegde hij dat grondig met de mensen om hem heen. “Ik woon nog bij mijn ouders en zusje thuis, die betrek je er dan automatisch ook bij. Ik wilde wel zeker weten dat ze erachter stonden, je weet niet wat er in de komende vier jaar kan gebeuren. Laten we eerlijk zijn, de VVD is niet de meest geliefde partij. Of je vindt die goed, of je vindt die helemaal niks. We gaan veel langs bij mensen thuis, dan heb je vaak snel door of ze er wel of geen zin in hebben. Soms krijg je ook nare opmerkingen naar je toe.”

Flinke bouwplannen

Het realisme behouden, dat vindt Sjoers belangrijk. Die houding vindt hij terug in de standpunten van zijn partij. In de discussie rond het leenstelsel bijvoorbeeld – weliswaar geen gemeentepolitiek maar voor zijn leeftijdsgenoten erg relevant – schaart hij zich dan ook achter de positie van de VVD. “Ik zie veel leeftijdsgenoten protesteren, maar ik vind het lastig te verdedigen dat elke student duizenden euro’s terug moet krijgen. We kunnen niet met geld gaan strooien.” Sjoers benadrukt dat studies daadwerkelijk een stuk duurder zijn dan de 2.000 euro collegegeld die studenten er per jaar aan kwijt zijn. “Eigenlijk hebben we standaard al een basisbeurs.”

‘De VVD zegt niet per se nee tegen 40.000 woningen erbij’

Sjoers prijst het “handen uit de mouwen steken en in oplossingen denken” van zijn partij. In Dronten ligt een plan op tafel om 40.000 woningen bij te gaan bouwen, iets waar de VVD “niet per se nee tegen zegt”. Dat zou een verdubbeling betekenen van het aantal woningen in Dronten – dat hij omschrijft als een dorp met een hoog ons-kent-onsgevoel.

Blijft er met 80.000 woningen dan nog wel wat over van dat dorpse karakter? Zeker als die vooral bedoeld zijn om de druk op de woningmarkt uit de Randstad weg te nemen? Sjoers: “Dat is wel de uitdaging. Als politicoloog betwijfel ik of we beleid kunnen maken voor behoud van die cultuur. Toch denk ik dat die twee groepen elkaar zullen vinden in wat ze zoeken in Dronten, en dat is toch vooral de rust en de ruimte. Er is genoeg plek om de nieuwe wijken ruimtelijk op te zetten en het groen te behouden.”

Meer controle

Verder pleit Sjoers voor een verdubbeling van het aantal boa’s in Dronten: “Want zonder veiligheid hebben we geen vrijheid. Op het gebied van veiligheid kijkt een partij als D66 bijvoorbeeld meer naar de beweegredenen van de dader. Maar ik vind gewoon dat als je iets fout doet, je daarvoor gestraft moet worden.” In Dronten zal dat vooral betekenen dat er meer wordt gecontroleerd op het onjuist afval aanbieden en niet opruimen van hondenpoep.

Als jong raadslid houdt Sjoers ook onderwerpen in de gaten die meer voor jongeren spelen. “Jongeren worden nog altijd zwaar ondervertegenwoordigd in de politiek. Ik volg nu een vak over diversiteit, daar komt gebrekkige volksvertegenwoordiging ook aan bod. Ik zeg dit dan wel als witte man, maar ik hoop toch wat aan de diversiteit bij te kunnen dragen binnen de gemeenteraad. Ik maak andere dingen mee die ik kan inbrengen. Als er een busverbinding met de andere dorpen in de gemeente Dronten minder vaak gaat rijden, is dat voor jongeren vervelend, en de woningnood ziet er voor ons ook anders uit dan voor de rest van de gemeenteraad die allemaal een koophuis heeft.”

Als Sjoers in de gemeenteraad komt – en die kans is groot want bij de vorige verkiezingen kreeg de VVD zeven zetels – wil hij zich vooral daarop gaan concentreren. “Het zal een drukke periode worden. Maar politiek is voor mij ook ontspanning, het is mijn hobby. Ik haal er meer energie uit dan dat ik erin stop.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.