Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

VU-docent wil universiteitsgebouwen sluiten tegen werkdruk

Tijdens een druk bezochte bijeenkomst van docenten en onderzoekers in Amsterdam is besloten tot een landelijke actiedag gericht tegen ‘Den Haag’. De universiteitsbesturen zouden daar aan moeten meedoen.

Gistermiddag werd er in de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam vergaderd over de beste manier om actie te voeren tegen de hoge werkdruk aan de universiteit. UvA-hoogleraar Rens Bod, organisator van de bijeenkomst en drijvende kracht achter de veelbesproken petitie van WOinactie, noemde de opkomst hartverwarmend. Er kwamen een kleine vierhonderd belangstellenden op af van vrijwel alle universiteiten.

Bod werd geflankeerd door voorzitter Marijtje Jongsma van wetenschapsvakbond VAWO, die verschillende actievormen besprak. Een algemene staking tegen de werkgevers heeft weinig zin, denkt ze, want het is een politiek probleem. Een ‘witte staking’ met stiptheidsacties, waartoe de Utrechtse hoogleraar Ingrid Robeyns onlangs opriep, biedt volgens haar meer kansen. Dan wordt duidelijk hoeveel overuren docenten normaal gesproken maken.

Gewenst effect

Een ander idee was dat docenten massaal een klacht zouden indienen bij de Arbeidsinspectie, maar bij de Universiteit Leiden had dit niet het gewenste effect, bleek uit het commentaar van een Leidse docent.

Vanuit de zaal werd ook gesuggereerd om niet meer mee te werken aan de opleidingskeuringen van de NVAO, die veel tijd in beslag nemen. Daar zouden ook universiteitsbestuurders voor te porren zijn, die meer zien in het keuren van instellingen als geheel, zoals nu al in Vlaanderen gebeurt.

Een docent van de VU zag niet zoveel in de voorstellen. Voor stakingen is volgens hem heel weinig draagvlak: “Mensen zijn  gecommitteerd aan hun onderzoek en ontzettend loyaal aan hun studenten. Als je echt een deuk in een pak boter wilt slaan, dan heb je de colleges van bestuur nodig die de actie steunen en die bereid zijn hun gebouwen een dag lang te sluiten. Dat komt aan bij OCW en dat resoneert ook gigantisch in de pers.”

Gebouwen sluiten

Dat voorstel kreeg brede steun en ook Rens Bod is er blij mee: “We willen samen met de colleges van bestuur een landelijke actiedag organiseren waarop de universiteiten al hun gebouwen sluiten, op één na: daar gaan we dan colleges geven over de reden waarom we actie voeren.”

Het zal volgens hem niet eenvoudig zijn om alle universiteiten mee te krijgen. De UvA zal wel lukken, verwacht hij, en Groningen, Nijmegen en Leiden waarschijnlijk ook wel. “Andere universiteiten zullen mogelijk eisen dat de normale colleges gewoon doorgaan, maar daar wil ik niet te veel op vooruitlopen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.