Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 september 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Leden van Kliché vormen een hartje tijdens een Zoombijeenkomst

Verplicht online zoeken naar eerstejaars

De wervingsperiode van studieverenigingen ziet er met een noodgedwongen online programma flink anders uit. Toch zien ze daar ook de voordelen van in. ‘Niet iedereen houdt van offline samenkomen.’

Waar studieverenigingen in augustus en september normaal gesproken actief leden kunnen werven tijdens de introductiedagen en de eerste colleges, moeten ze dit jaar vooral online naar hen op zoek. Aanstaand penningmeester van juridische faculteitsvereniging QBDBD Puyan Hashemi vertelt hoe frustrerend het kan zijn om te wachten op het protocol vanuit de VU. Hun plannen leggen ze voor aan het faculteitsbestuur, die daar dan groen of rood licht voor geeft. Dat advies is niet bindend, maar ze willen graag op goede voet blijven met hun faculteit.

De vereniging was van plan op een externe locatie toch een fysieke activiteit te organiseren voor de eerstejaars. Dat mocht uiteindelijk niet meer, wat het werven erg lastig maakt volgens Hashemi: “Studenten moeten zo zelf het initiatief nemen om ons op te zoeken.”

In die break-out rooms konden ze dan makkelijker kletsen

Ook Brechtje van der Burg, aanstaand voorzitter van studievereniging Kliché (communicatie- & informatiewetenschappen, literatuur & samenleving en media, kunst, design, architectuur), beklaagt de online gang van zaken. “Je zit elkaar de hele tijd maar een beetje aan te staren in Zoom.” Tijdens de introductieperiode deelde de vereniging studenten onder in groepjes van tien tot vijftien personen – in steeds wisselende samenstelling. In die break-out rooms konden ze dan makkelijker kletsen. Met de online muziekquiz bijvoorbeeld kregen studenten een whatsappgroep toegewezen. In de praktijk bleek het dan toch spannend om daar zomaar iets in te zeggen. “Dat gaat een stuk makkelijker in het echt.”

Eén vereniging die wel fysiek mocht samenkomen tijdens de introductiedagen was EOS, de faculteitsvereniging van Sociale Wetenschappen. Voorzitter Thara van den Bedem: “Ik weet niet waarom wij wel iets mochten organiseren op de campus. We staan in goed contact met ons faculteitsbestuur, en we zijn wat kleiner – misschien dat dat hielp.” In grote lokalen, met maximaal zes studenten per keer, speelden ze Thirty Seconds, deden ze een pubquiz en leerden ze meer over de vereniging. Uniek in deze online tijden volgens Van den Bedem.

Lagere drempel

Toch heeft ook het online contact volgens de verschillende verenigingen zijn voordelen. Hashemi van QBDBD: “De drempel is lager om mee te doen aan activiteiten. Je kunt vanuit je huiskamer op een link klikken, en ook zo weer weggaan wanneer je wilt.” QBDBD heeft nu dan ook meer aanmeldingen dan vorige jaren.

‘Je kunt vanuit je huiskamer op een link klikken, en ook zo weer weggaan wanneer je wilt’

Ook Van den Bedem van EOS benadrukt het voordeel van deze periode voor internationale studenten. Zij kunnen vanuit hun thuisland nu toch nog meedoen aan sociale activiteiten. Dat is ook de reden dat Kliché zich voorlopig vooral bezighoudt met het organiseren van online activiteiten. “We willen internationale studenten niet buitensluiten, zij kunnen al helemaal niet naar de campus komen.”

‘Nu hebben ze voor ’s avonds geen excuus om niet te komen’

Daarnaast bieden de online kennismakingsactiviteiten voor eerstejaars die nog thuis wonen ook een uitkomst, aldus Van der Burg van Kliché: “Als we iets in de avond organiseren, zouden zij na afloop weer naar huis moeten reizen – als het ov dan nog gaat. Nu hebben ze geen excuus om niet te komen.”

Aanmoedigen om actief te zijn

Wachtend op nieuwe maatregelen vanuit de VU en de Veiligheidsregio proberen de verenigingen – zo goed als het gaat – online te werven. Ze gebruiken vooral de socials daarvoor. Maar daarbij zijn ze ook afhankelijk van de goedwilligheid van de VU. Van der Burg van Kliché: “We hebben de Instagram-pagina van de VU benaderd om te vragen of ze een berichtje over ons willen posten, maar dat doen ze niet voor individuele verenigingen. En een mailinglijst mag niet, vanwege de privacy.” Wel zijn ze bezig om te kijken of ze een filmpje over hun vereniging op Canvas gepost kunnen posten, en of ze op een bepaalde manier hun zegje kunnen doen tijdens de online colleges. Met het ambitieuze plan van één online activiteit per week en een vrijmibo hopen ze de eerstejaars komende maand toch enthousiast te krijgen. “Ze mogen ook alleen lid worden voor de korting op studieboeken, maar het is juist leuk om een beetje actief te zijn. Tijdens de introductieperiode kun je de basis leggen voor goede vriendschappen.”

Kleine groep, op afstand en zonder alcohol

Net als tijdens de introperiode hoopt EOS vooral met fysieke activiteiten studenten met elkaar in contact te brengen. Maar het duurt lang om daarvoor toestemming te krijgen: “Alles moet eerst langs de faculteit, daarna gaat het weer een lijntje hogerop. Buiten de VU moeten we contact leggen met de Veiligheidsregio en de GGD. We worden ook nog weleens verward met studentenverenigingen, waarvoor weer andere regels gelden.”

QBDBD heeft net te horen gekregen dat ze op een externe locatie toch wel iets mogen organiseren. Dat zal er een stuk soberder aan toegaan dan Hashemi zijn introductieperiode ervaarde: in een kleine groep, op afstand en zonder alcohol. “Maar het is beter dan niets. Als je de kans hebt elkaar in het echt te zien, dan doe je dat.”

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.