Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

L.A.N.X. krijgt geen geld meer van VU, UvA en HvA

De Vrije Universiteit, de Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam stoppen de financiële steun aan studentenvereniging L.A.N.X.  Ze zijn “diep geschokt en bedroefd” door de misstanden die vorige week aan het licht kwamen.

In een gezamenlijk statement laten de Amsterdamse hogeronderwijsinstellingen weten dat het bij een studentenvereniging “nooit zo mag zijn dat de (sociale) veiligheid in het geding komt”.

De instellingen doen “een dringend beroep op de vereniging zelf om de verantwoordelijkheid voor een structurele cultuurverandering nu écht op te pakken”.

De instellingen zetten de bestuursbeurzen stop. Verder mag de vereniging zichzelf niet meer promoten bij de instellingen.

Mensonterende opdrachten

Uit onthullingen van weekblad De Groene Amsterdammer bleek dat nieuwe leden van herendispuut Ares. vorige week op ontgroeningsreis in Roemenië vorig jaar punten kregen voor opdrachten als “Regel een vluchteling voor seks”.

Het bestuur van L.A.N.X. sprak in een verklaring achteraf van mensonterende opdrachten en schorste het dispuut.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.