Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Veel interesse voor Oekraïne-seminar bij Rechten

Universitair docent Europees Recht Dion Kramer merkte dat de behoefte om over Oekraïne te praten groot was onder zijn studenten. Daarom organiseert hij vandaag een seminar met wetenschappers die vanuit verschillende invalshoeken over de oorlog zullen spreken.

“Vaak zijn de kwesties waarmee wij ons als internationaal juristen bezighouden erg abstract. Maar nu is ons onderzoeksterrein ineens heel actueel geworden”, zegt Kramer. “In eerste instantie organiseerde ik dit seminar alleen voor de masterstudenten Europees en Internationaal Recht, omdat die graag een plek wilden om samen vanuit ons vakgebied na te denken over de gebeurtenissen. Maar er bleek ook grote behoefte bij studenten uit andere afstudeerrichtingen.”

Behoefte aan duiding

Kramer heeft zeven sprekers, onder wie de Oekraïense politicoloog Olga Burlyuk (UvA) die zich onder andere bezighoudt met de relatie tussen Oekraïne en de Europese Unie. En Davor Petrić, wetenschapper aan de universiteit van Zagreb, die zich bezighoudt met Europees recht. Kramer: “Ik vind het belangrijk dat er verschillende perspectieven aan de orde komen, en vooral niet alleen die van West-Europese wetenschappers.”

Andere sprekers komen onder meer van het Asser Instituut, een kenniscentrum in Den Haag voor internationaal recht. Zij zullen vertellen over een project waarmee zij de afgelopen jaren de Oekraïense autoriteiten hebben geholpen bij het opzetten van een War Crimes Unit. 

Maar uiteindelijk moet het vooral een evenement worden waar studenten hun gedachten kunnen vormen en zich kunnen uitspreken over de oorlog in Oekraïne. Student Roos Ykema treedt op als gespreksleider.

Of de wetenschap iets kan bijdragen in deze tijd van oorlog? Kramer: “Er is een enorme behoefte aan duiding, dat merk ik onder meer bij mijn studenten. Ik hoop dat wetenschappers met hun onafhankelijkheid en kennis een rol kunnen spelen in de publieke opinie en kunnen bijdragen aan een genuanceerd beeld van wat er gaande is.”

Grotere zaal

Aanvankelijk boekte Kramer een zaal waar 50 mensen in kunnen, maar vanwege de vele geïnteresseerde reacties is hij aan het kijken of er een grotere zaal beschikbaar is. “Er hebben zich al 56 mensen aangemeld die het evenement online willen volgen, ik ben heel benieuwd hoeveel mensen er echt naar de zaal zullen komen en of dat allemaal gaat passen.”

De bijeenkomst War in Ukraine: Politics, Law and Identity is vandaag van 17.15 tot 18.45 uur in het Nieuwe Universiteitsgebouw: NU-4A06.
Geïnteresseerden kunnen zich via Dion Kramer (dion.kramer@vu.nl) opgeven en een link naar de Zoom-uitnodiging ontvangen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.