Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Utrechtse docent op non-actief na ‘verwerpelijke reactie’ op Facebook

De Universiteit Utrecht heeft een docent op non-actief gesteld die onder een Facebookbericht over de verkiezingswinst van Forum voor Democratie schreef: ‘Volkert, waar ben je?’ De universiteit noemt het een “verwerpelijke reactie”.

De docent verwees met zijn woorden naar Volkert van der G., de man die Pim Fortuyn doodschoot. De universiteit kreeg veel klachten binnen en liet eerder vrijdag weten dat de betreffende docent “op zeer korte termijn een uitnodiging kan verwachten voor een gesprek met het faculteitsbestuur”. Daarna zal het college van bestuur een besluit nemen over eventuele sancties.

Voorbeeldfunctie

De universiteit stelt dat docenten een voorbeeldfunctie hebben. “De uitlating die de medewerker gedaan heeft, ook al was dat in de vrije tijd, staat hier haaks op. Dat betreuren wij ten zeerste.”

Vrijdagmiddag werd bekend dat de docent op non-actief is gesteld. “De impact van dit alles is zo groot en het roept zoveel vragen op, dat we niet willen dat hij college geeft voordat we met hem gesproken hebben.”

De docent had zijn bericht al snel van Facebook gehaald en excuses gemaakt. Hij zou “in het heetst van de verkiezingsstrijd” hebben gehandeld, meldt RTV Utrecht. Desondanks ontving hij boze reacties en doodsbedreigingen. Hij heeft zijn persoonlijke Facebook-account inmiddels gedeactiveerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.