Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Student moet lezing in Westerbork afzeggen vanwege bedreigingen

Altijd over je schouder kijken, nooit lang op één plek blijven en anonieme telefoontjes krijgen van mensen die je doodwensen. Masterstudent politicologie Wahhab Hassoo (28) wordt al langer bedreigd, maar sinds het oplaaien van de oorlog tussen Israël en Palestina is het hek van de dam. 

Afgelopen zondag zou Hassoo, die van Jezidi-afkomst is, een lezing houden in Westerbork samen met Emmy Drop, een 83-jarige Holocaust-overlevende. Die lezing hebben ze moeten afzeggen vanwege bedreigingen.

“Voor mezelf was ik het liefst wel gegaan”, zegt Hassoo. “Ik heb al zoveel meegemaakt dat ik niet zo snel bang ben. Maar in overleg hebben we besloten het toch niet te doen. Het Herinneringscentrum in Westerbork heeft de middelen niet om ons te beveiligen en ik wilde Emmy of het publiek niet in gevaar brengen”, vertelt Hassoo. 

Geen standpunt ingenomen 

De lezing zou gaan over de Holocaust en de genocide tegen de Jezidi’s door ISIS in 2014 en 2015, waarbij duizenden Jezidi’s werden vermoord en veel Jezidi-vrouwen als seksslaaf door ISIS-strijders werden misbruikt. Hassoo en Drop geven vaker samen lezingen, onder meer op middelbare scholen. Herinneringscentrum Westerbork zette afgelopen zondag een eerdere lezing van Hassoo en Drop online

Waarom Hassoo als Jezidi met een sterke toename van het aantal bedreigingen te maken kreeg na het oplaaien van de oorlog tussen Israël en Palestina, is onduidelijk. “Ik spreek me uit tegen geweld tegen burgers in het algemeen, ik ben ambassadeur van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, maar over het conflict tussen Israël en de Palestijnen heb ik nooit een standpunt ingenomen en dat ga ik ook niet doen”, zegt Hassoo. 

Politie doet onderzoek 

Een andere lezing van Hassoo bij een bibliotheek in Bergen op Zoom, die voor eind deze week gepland staat, gaat voorlopig wel door. “Die gaat over hoe ik de afgelopen acht jaar mijn weg heb gevonden in het Nederlandse onderwijssysteem, dat heeft dus echt niks met politiek te maken.” 

Hassoo krijgt deze maand zijn masterdiploma politicologie. Op de VU heeft hij nog geen directe bedreigingen ondervonden, maar de afgelopen weken heeft hij de indruk dat hij wordt gevolgd. 

Sinds begin oktober ontvangt hij tientallen telefoontjes van mensen die hem uitschelden, bedreigen en doodwensen, hij krijgt bedreigingen via e-mail en sociale media. De bedreigingen zijn dusdanig serieus dat Hassoo zich de afgelopen weken niet langere tijd op één plek heeft opgehouden. Hij slaapt op verschillende adressen. 

“De bedreigingen komen uit verschillende hoeken. Ik kan er verder niks over zeggen. De politie is nu gelukkig wel begonnen aan een onderzoek.” 

Niet zwijgen 

Hassoo, die op nummer 40 staat op de kandidatenlijst voor Nieuw Sociaal Contract, de politieke partij van Pieter Omtzigt, realiseert zich dat het een kleine minderheid is die hem bedreigt. Hij is opgegroeid in Irak tussen moslims en heeft veel vrienden die moslim zijn.  

“Mijn moslimvrienden vinden het ook onbegrijpelijk en tegen hun geloof dat ik door andere moslims word bedreigd, maar er is een kleine groep die de Koran zo uitlegt dat ze daarmee geweld mogen plegen tegen anderen.”

Wel vindt hij het een probleem dat mainstream moslimorganisaties, zoals de Raad van Moskeeën nog altijd de misdaden van ISIS, zoals de genocide op de Jezidi’s, niet heeft veroordeeld. “Moskeeën spelen een cruciale rol in het bevorderen van vrede, verzoening en verdraagzaamheid. Ik verwacht dat de Raad van Moskeeën deze verantwoordelijkheid serieus neemt en actief afstand neemt van elke vorm van haat en geweld tegen de Jezidi-gemeenschap.” 

De komende tijd is onzeker voor Hassoo. Hij weet niet of zijn kandidatuur voor Nieuw Sociaal Contract kan doorgaan vanwege de bedreigingen. Tegelijk is hij laconiek: “Ik heb Irak, Al Qaida en ISIS overleefd. Ik ben nu in Nederland. Ik ben niet van plan om mij het zwijgen te laten opleggen.”