Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
27 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Universiteiten krijgen kleiner cadeautje dan verwacht

Basisscholen en middelbare scholen krijgen van de Tweede Kamer een extra financieel cadeautje. Dat gaan wel ten koste van hogescholen en universiteiten, die 69 miljoen euro minder ontvangen dan minister Bussemaker wilde.

In het herfstakkoord tussen het kabinet en drie oppositiepartijen is 650 miljoen extra uitgetrokken voor het onderwijs. Normaal wordt dat naar rato verdeeld over de verschillende sectoren, maar daar steekt de Tweede Kamer vandaag een stokje voor. Het hbo krijgt geen 62 miljoen extra, maar 35 miljoen. Universiteiten ontvangen 55 miljoen extra, in plaats van bijna 97 miljoen. Ook het mbo moet een deel inleveren.

Niet blij

Nog steeds een cadeautje, maar iets kleiner dan gedacht. Dat is goed nieuws voor basisscholen en middelbare scholen: de extra miljoenen die het hoger onderwijs inlevert gaan rechtsreeks richting die twee sectoren. Volgens de Tweede Kamer is dat nodig, omdat die er financieel een stuk slechter voor staan dan het hoger onderwijs.

Onderwijsminister Bussemaker is niet blij met het amendement. Ze wil het extra geld liever naar rato verdelen en heeft de motie zojuist in de Kamer ontraden. Dat zal waarschijnlijk weinig zin hebben. Alle vijf partijen van het herfstakkoord hebben het voorstel ondertekend: een meer dan ruime Kamermeerderheid.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.