Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
15 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Uitzetting kan leiden tot verlies rechten’

Asiel voor verwesterde asielzoekende vrouwen
Nick Stephan | 28 | bachelor rechtsgeleerdheid | cijfer 6,5 | 6 ects

Is je onderzoek gelopen zoals je had verwacht?
“Ik dacht dat het gemakkelijker zou zijn. Het onderwerp was moeilijk af te bakenen. Uiteindelijk heb ik me gefocust op uitspraken van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.”

Wat zou je met de kennis van nu anders aanpakken?
“Ik ben lang bezig geweest om mijn vraagstelling helder te krijgen. Een volgende keer zou ik sneller een specifieke vraagstelling willen hebben, het vooronderzoek is daarbij erg belangrijk.”

Wat was je grootste ontdekking?
“Dat vrouwen die zich na lang verblijf in Nederland aan een westerse manier van leven hebben aangepast, op grond van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens mogelijk toch geen verblijf kunnen afdwingen. Dat zou kunnen betekenen dat zij de fundamentele rechten en vrijheden, die zij hier hebben kunnen genieten, door uitzetting naar het land van herkomst weer zouden kunnen verliezen. Dat vond ik erg opmerkelijk.”

Ben je goed begeleid?
“Ja, we hadden een thema en daarbinnen kon je zelf je eigen vraag formuleren. Wij moesten aanhaken bij een recente uitspraak van de Raad van State inzake asielzoekende verwesterde vrouwen. Bij deze bachelorscriptie werden wij onder onder meer getoetst op zelfstandigheid. De aanspraak op begeleiding was voornamelijk op initiatief van de studenten.”

Ga je nog iets hiermee doen?
“Nee, ik vond het interessant, maar wil me niet specialiseren in vluchtelingenrecht. Ik ga een master privaatrecht volgen.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.