Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
1 oktober 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Student Kim Maris houdt de stranden veilig

Kim Maris houdt als vrijwilliger bij de reddingsbrigade niet alleen de stranden veilig. Ze geeft ook zwemles, aan mensen van 4 tot 70 jaar. ‘Met huilende kinderen ben ik niet zo goed.’

Hoe ben je bij de reddingsbrigade terechtgekomen?
“Al sinds ik heel klein was, ben ik gefascineerd door de werking van het menselijk lichaam. Ik had het boek De atlas van het menselijk lichaam. Dat was al mijn Bijbel toen ik nog niet eens kon lezen. Toen ik 9 was, wilde ik daarom graag een EHBO-diploma halen. Maar er waren geen cursussen voor kinderen. Bij de reddingsbrigade zou ik het wel kunnen halen. Toen ik daar zat, bleek dat de minimale leeftijd voor die cursus 15 jaar was. Maar toen vond ik het zwemmen al zo leuk dat het me niets uitmaakte.”

Kim Maris
Tweedejaars bachelorstudent medische natuurwetenschappen (22). Vanaf 2017 vrijwilliger bij evenementen van het Rode Kruis. Vanaf 2011 vrijwilliger en actief lid van de reddingsbrigade.

Nu geef je elke vrijdag zwemles. Waarom?
“Ik vind het heel mooi om mensen enthousiast te maken voor iets waar ik heel blij van word. Met huilende kinderen ben ik niet zo goed. Voor mij is het een uitdaging om kinderen en volwassenen die het motorisch ingewikkeld vinden te helpen. Zo had ik laatst een jongetje die met zijn armen hetzelfde deed als met zijn benen. Dan kom je dus niet vooruit.”

Zijn er eigenlijk veel volwassenen op zwemles?
“Ik geef ook les aan een groepje van zeven volwassenen die hun A-, B- of C-diploma willen halen. Ze hebben hun diploma om verschillende redenen niet in hun jeugd gehaald. Als kind waren ze bang of ze hadden vaak oorontstekingen. Daar zijn ze overheen gegroeid, dus doen ze het nu alsnog. Het zijn vaak ook mensen met een niet-Nederlandse achtergrond.”

Heeft het geven van zwemles ook maatschappelijke impact?
“Nederlanders zijn een groep idioten die allemaal hebben leren zwemmen. Zwemles is zo alledaags, het is bijzonder om dat te delen met mensen met een andere achtergrond. Omdat de reddingsbrigade met vrijwilligers werkt, is zwemles bij ons goedkoper. Zo is het toegankelijk voor mensen die weinig te besteden hebben. We hebben daarnaast een samenwerking met de gemeente zodat het jaarlijkse bedrag voor sommigen vergoed wordt. Dat is erg belangrijk. Er verdrinken elk jaar nog mensen in Nederland!”

Reddingsbrigade
Reddingsbrigade Nederland bestaat uit 161 reddingsbrigades, 23.000 leden en zo’n 5.000 vrijwilligers als actieve hulpverleners op het strand en recreatiewater in Nederland. Naast het veilig houden van de stranden geven de leden ook zwemles voor het A-, B- en C-diploma en reddingszwemmen.

Haal je weleens mensen Baywatch-style uit het water?
“Nee, het is heel irritant dat mensen altijd over Baywatch beginnen. Ik ken alleen de film, niet de serie. Maar we zijn niet zo heldhaftig. We hebben een waterscooter, maar daar houdt het mee op. In Leiden houden we het water in de binnenstad veilig. En in de zomer ga ik naar Renesse. Daar komen mensen uit heel Nederland om diensten te draaien. Er zitten niet zoveel Zeeuwen bij de reddingsbrigade en in de grote vakantie hebben ze daar hard mensen nodig. Gelukkig heb ik nog nooit bewusteloze mensen uit het water hoeven halen. Ik heb alleen wat oververmoeide zwemmers gered.”

En? Heb je nou eigenlijk ooit nog je EHBO-diploma gehaald?
“Zeker, ik werk nu ook als vrijwilliger van het Rode Kruis bij evenementen. Ik sta veel op festivals. Zelf ben ik niet zo’n feestbeest, maar zo kan ik wel genieten van de sfeer. Het is ook een leuk publiek. Ik help daar vooral mensen die alcohol of drugs genomen hebben. Maar ook bezoekers die gevallen zijn. Zo was er laatst een meisje dat zich op een heel klein treetje verstapt had. Haar knie was uit de kom. Dat zag er fascinerend uit. Die arme meid was trouwens niet zo blij.”

Zou je eigenlijk niet beter geneeskunde kunnen studeren?
“Dat wilde ik erg graag. Maar ik leer het best als ik weet waarom iets op een bepaalde manier werkt. Geneeskunde is meer stampwerk, je leert meestal niet waarom het lichaam doet wat het doet. Ik leer nu wat ik wilde leren over het lichaam. Maar ik mis wel het contact met patiënten. Daarom wil ik proberen om als zij-instromer de master geneeskunde te doen. Daarvoor moet je een toelatingstest doen, er zijn zo’n 200 aanmeldingen voor 20 plekken.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.