Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
26 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Straf voor universiteit die ‘maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef’ niet bevordert

Discriminerende uitspraken van onderwijsbestuurders kunnen er straks toe leiden dat hun hogeschool of universiteit niet langer wordt erkend. De ministerraad heeft ingestemd met een wetsvoorstel van die strekking.

Aanleiding voor het wetsvoorstel zijn de uitspraken van de rector van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR), onder andere over homo’s. “De minister kon daartegen geen stappen ondernemen omdat de IUR geen bekostigde instelling is”, aldus het ministerie van Onderwijs.

Maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef

Straks kan de minister dus wel optreden. Als de wet wordt aangenomen, moeten alle hogescholen en universiteiten “maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef” bevorderen. Als ze dat niet doen, mogen ze geen erkende diploma’s meer uitreiken.

In hetzelfde wetsvoorstel worden de namen ‘universiteit’ en ‘hogeschool’ beschermd, evenals de titels ‘bachelor’ en ‘master’. Minister Bussemaker had al eerder aangekondigd dat ze dit wilde doen. Als onderwijsinstellingen zich ten onrechte hogeschool of universiteit noemen, riskeren ze een boete van maximaal 810 duizend euro of tien procent van hun omzet.

Boete van ruim vierduizend euro

Het wordt ook strafbaar om zonder diploma de titel bachelor of master te voeren, zoals dat nu al geldt voor oude titels als doctorandus. Hierop staat een boete van ruim vierduizend euro.

Het wetsvoorstel gaat eerst naar de Raad van State voordat de Tweede Kamer zich erover buigt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.