Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
17 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Smakeloze grappen dispuut waren satire’

Een fiets optuigen als aangereden Stint-bakfiets ‘inclusief schoolspullen en ketchup’ was een van de opdrachten die vier aspirant-leden meekregen voor hun ontgroening. Excuses vindt het Nijmeegse herendispuut Reinaert niet nodig.

De aspirant-leden moesten afgelopen december ook beeldopnames maken in een meisjeskleedkamer van een zwembad en bij ‘de lelijkste hoer’ in een kroeg in het Zeeuwse Hulst een lapdance uitvoeren, meldt De Gelderlander. De instructiebrief van het dispuut was op een printer achtergebleven en doorgespeeld aan de redactie van de krant.

Het dispuut benadrukte dat de opdrachten niet zijn uitgevoerd. “Het is bedoeld als satire. Het gebeurt natuurlijk niet echt,” legde een van de dispuutsleden aan de krant uit. De volgens de studenten ludiek bedoelde opdrachten waren onderdeel van het ontgroeningsritueel om tot het herendispuut Reinaert te worden toegelaten. Uit angst voor represailles wilde geen van de leden met zijn naam in de krant.

Financiële sancties

Het bestuur van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft afgelopen vrijdag in een gesprek met het dispuut te kennen gegeven dat dergelijke opdrachten niet stroken met de waarden van de universiteit. Financiële sancties kan het bestuur niet opleggen: Reinaert ontvangt geen steun van de universiteit, meldt de Nijmeegse nieuwssite Vox.

De opdracht verwees naar het ongeluk met een elektrische Stint-bakfiets van een kinderopvang op een spoorwegovergang in Oss. Daarbij kwamen vier jonge kinderen om het leven en raakten een begeleider en een 11-jarig meisje zwaargewond.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.