Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
16 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Er komt geen bal terecht van de vergeving’

De nieuwe Charlie Hebdo is uit, een week na de aanslag op de redactie in Parijs. Op de cover staat Mohammed. ‘Alles is vergeven’ staat boven zijn huilende hoofd. “Alsof de dode cartoonisten hun moordenaars kunnen vergeven. Vergeving is met de levenden. Als iemand jou iets heeft aangedaan, kun je hem vergeven, zodat je samen verder kunt. Als je dood bent, kun je met niemand verder”, zegt Matthias Smalbrugge, VU-hoogleraar Europese cultuur en christendom, vandaag in dagblad Trouw.

Smalbrugge zegt vervolgens dat deze voorpagina spot met de hooggestemde idealen die religie aan zichzelf toeschrijft: “Het is alsof de cartoonist een retorische vraag stelt: luister eens, gelovige, wat komt er nou allemaal terecht van de vergeving en verzoening die je nastreeft? Juist, geen bal.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.