Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Politie bekeurt ook ‘samenscholende’ huisgenoten op Uilenstede

Er is opnieuw ophef op campus Uilenstede. De politie is gisteravond begonnen boetes uit te delen aan bewoners die geen anderhalve meter afstand houden of die met meer dan drie personen zijn. Die regels gelden ook voor huisgenoten, vindt de politie.

‘Er is een hardnekkig misverstand over het begrip “gemeenschappelijk huishouden”’, aldus de Politie Amstelveen in een bericht op Facebook. ‘In de noodverordening op basis van de gemeentewet is dit als volgt verwoord: de niet van tafel of bed gescheiden echtgenoot, geregistreerde partner of andere levensgezel en ouders, grootouders en kinderen. Samenwonende studenten op een eenheid vallen hier NIET onder. Houd hier rekening mee. Het is dus geen excuus.’

Verhongeren

In de avond zijn direct zeventien studenten bekeurd, schrijft de NOS in zijn live blog. Sommige bewoners reageren boos. ‘Als we allemaal op ons eigen plekje blijven verhongeren we’, post iemand in de Uilenstede-groep. Een ander is direct de RIVM gaan bellen en schrijft dat die stelt dat iedereen op hetzelfde adres als één huishouden moet worden beschouwd. ‘Dit zou ik aanvechten. Massaal’, schrijft weer een ander.

Maar sommige bewoners snappen de politie wel. ‘Als de politie ons niet ziet als huishouden, so be it. Houd je gewoon aan wat de politie van ons verlangt en gebruik je gezonde verstand’, schrijft iemand. En een ander: ‘Welke idioten gaan dan ook met 14 man buiten zitten. Neem verantwoordelijkheid over jullie domme acties in plaats van nog een zaak te willen starten over het feit dat jullie niet beboet moeten worden.’

Al eerder was er mot tussen bewoners en politie. Dat ging over feestende Uilensteders.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.