Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Op z’n vroegst begin ik in de zomer weer’

De een moet een stage afbreken, de ander kan veldwerk voor het scriptieonderzoek niet uitvoeren en weer een ander loopt studiepunten mis. Door de coronacrisis kunnen veel studenten niet verder met hun studie. Hoe is dat voor Niels Janssen (26), masterstudent analytical sciences?

Aan het leven in Brisbane, Australië, was eind maart nog weinig te merken van een crisis. Mensen gingen naar hun werk, de scholen waren open en de kroeg induiken voor een biertje was de normaalste zaak van de wereld. Toch werd Niels door de VU teruggefloten van zijn afstudeerstage. Hij was er pas twee van de acht maanden.
“Dat besluit voelde heel abrupt,” vertelt Niels. “We wisten dat het virus ernstig was, maar hier ging alles gewoon door. Australië liep in het verloop van de crisis twee weken achter op Nederland. Inmiddels weten we dat de VU gelijk had en zijn we blij dat we op tijd terug zijn gekomen.”

Metingen in afvalwater

De plannen waren groots. Niels zou acht maanden lang stage lopen op de afdeling Milieuchemie van de Universiteit van Queensland. Zijn onderzoek naar afvalwater was net van start gegaan, met een publicatie in het vooruitzicht. Maar voor een publicatie zijn resultaten nodig, en zover heeft Niels niet kunnen komen. “Hopelijk kan ik dat in juni op de VU afmaken, daar hebben ze hetzelfde type apparaat voor metingen in afvalwater. Maar ja, dan moeten de laboratoria wel open zijn.”
Voor de zekerheid denkt Niels met zijn begeleider ook al na over theoretische alternatieven, maar de hoop is dat het niet zover komt. “Als dit echt tot de kerst duurt, zal dat wel moeten. Maar dan gooi ik wel vier maanden aan laboratoriumwerk weg; het werk dat ik voor mijn vertrek naar Australië al had uitgevoerd. Dat zou zonde zijn.”

Heel jaar omgegooid

Overigens zijn niet alleen de studieplannen in het water gevallen: Niels was überhaupt niet van plan dit jaar nog terug te keren naar Nederland. “De stage zou tot juli duren. Daarna wilde ik hier gaan werken om vervolgens door Azië te reizen. Of ik zou doorstuderen, een PhD aan deze universiteit zag ik ook wel zitten.” Die plannen moeten nu dus even wachten.

En het afstuderen? Ook dat zit er dit jaar voor Niels niet meer in. “Ik kan op z’n vroegst in de zomer weer aan de slag. Afstuderen zal dus pas in het volgende academische jaar kunnen.” Dat is flink balen, maar toch is Niels blij met de handelwijze van de VU: “Alles wordt goed geregeld, ook op financieel gebied. Opgelopen kosten vanwege studievertraging worden gelukkig ook vergoed.”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.