Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
14 juni 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Niet de UvA, maar de VU speculeert volgens de onderwijsinspectie

De onderwijsinspectie bevestigt dat ze een fout heeft gemaakt. Niet de Universiteit van Amsterdam maar de Vrije Universiteit bezit derivaten waar geen lening tegenover staat.

De twee instellingen zijn door de inspectie in het rapport per abuis omgewisseld. De Uva ontkende vanmiddag met kracht dat ze zou speculeren met derivaten. Dit stond in een rapport dat de onderwijsinspectie vandaag publiceerde.

Voorzichtig opereren

“Wij zitten midden in een omvangrijk bouwprogramma en wij betalen aan rente precies wat wij verwacht hadden”, zei bestuurder Paul Doop van de Uva in een persbericht. De derivaten zijn volgens hem bedoeld om schommelingen in de rente op te vangen. “Dat is geen speculeren, het is juist voorzichtig opereren.”

Naar nu blijkt heeft Doop gelijk: de Uva is inderdaad door de inspectie met de VU verwisseld. In het rapport stond dat de Vrije Universiteit geen ‘open positie’ heeft en dus niet speculeert: voor alle derivaten zou een lening zijn aangegaan.

Nieuwbouwplannen uitgesteld

Maar al in oktober zei VU-decaan Harmen Verbruggen van de economische faculteit in een interview met Advalvas iets anders. Volgens hem stonden er geen leningen tegenover de derivaten van de VU. De nieuwbouwplannen zijn namelijk uitgesteld. Dat is geen opzet van de VU, maar te wijten aan lange gemeentelijke procedures en dergelijke.

Hoe de fout in het rapport terechtkwam, kon een woordvoerder van de onderwijsinspectie nog niet uitleggen.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.