Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Minister mag falende onderwijsbestuurders harder aanpakken

De ministerraad is akkoord met het plan van minister Bussemaker om “ernstig nalatige” bestuurders of toezichthouders van onderwijsinstellingen harder aan te pakken. Wie het onderwijs in diskrediet brengt kan worden ontslagen door de minister.

Al in april schreven de bewindslieden van OCW aan de Tweede Kamer dat ze de affaires in het onderwijs beu zijn. Incidenten als bij mbo-scholengroep Amarantis en eerder bij de Hogeschool Inholland hebben het onderwijs volgens hen in diskrediet gebracht.

Schorsen of ontslaan

In zo’n geval kan het ministerie onderwijsinstellingen nu wel onder toezicht stellen en bekostiging inhouden, maar geen concrete opdracht geven om de onderwijskwaliteit te verbeteren.

Minister Bussemaker claimt die bevoegdheid nu en wil toezichthouders of bestuurders die haar aanwijzingen niet opvolgen via de rechter kunnen schorsen of ontslaan.

Extra slot op de deur

Dit “extra slot op de deur” zal voor het hele onderwijs gelden. De benodigde wetswijziging gaat voor advies naar de Raad van State en wordt openbaar bij indiening in de Tweede Kamer.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.