Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
21 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Laat studenten niet in de kou staan en bied stages aan’

In de donkere dagen voor kerstmis doen vakbond CNV en het Interstedelijk Studenten Overleg een oproep aan werkgevers: laat studenten niet in de kou staan en bied stages aan.

Het zijn uitzonderlijke tijden. In de lockdown hebben veel bedrijven het moeilijk en daardoor zijn er ook minder stageplaatsen. “Het is voor studenten om moedeloos van te worden”, zegt Suzanne Witteveen van CNV.

Uit de cijfers van statistiekbureau CBS, tot mei 2020, blijkt inderdaad dat er minder studenten op stage zijn. Vanaf maart, als de eerste lockdown ingaat, daalt het aantal stages abrupt. In mei 2019 waren er 104 duizend studenten op stage, in mei 2020 waren dat er maar 85,6 duizend.

© HOP. Bron: CBS. Stages op niveau: hoger onderwijs.

Volgens het ISO zijn er steeds minder stages beschikbaar. “Het zorgt voor veel stress onder studenten, want ze vissen met z’n allen in een veel te kleine vijver”, zegt voorzitter Dahran Çoban. “Veel studenten moeten concessies doen in hun stagekeuze, missen relevante werkervaring en lopen in veel gevallen studievertraging op.”

Voor het bedrijfsleven zelf is het op langere termijn ook niet goed als studenten geen stagelopen, zeggen CNV en ISO erbij.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.