Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Iedereen kan bij mij zijn verhaal doen’

Theologiestudent Ruth Six (21) werkt als ‘Relatiekweker’. Ze praat met millennials over zingeving en wil hen daarover laten nadenken. ‘Want in ieders leven komt een moment van is-dit-het-nou?’

Ben je zelf zo’n worstelende millennial?
“Ik studeer, ben actief in de studentenvereniging, heb een bijbaan en doe vrijwilligerswerk. Dus ja, ook ik ken het gevoel van prestatiedruk en ambitie. Maar toen ik vorig jaar met mijn studie aan Amsterdam University College begon, besefte ik dat ik ook veel met zingeving en geestelijke ontwikkeling bezig ben. Ik ben christelijk en kom uit een christelijk milieu. Op het University College ging het vooral over carrière. Ik zag de kloof tussen die wereld en mijn christelijke wereld en dacht: die kunnen van elkaar leren. Het leek me mooi om ze te verbinden. Vanuit die motivatie ben ik theologie gaan studeren.”

Verbinden dus, maar waarom dan juist millennials?
“Die doelgroep is bezig met de toekomst én met waar ze vandaan komen. Waar wil ik heen? Wat vind ik belangrijk? Die vragen krijgen geen plek tussen feestjes, studie en je eerste baan. Zonde, want er komt in ieders leven een is-dit-het-nou?-moment. Dat gebeurt vaak pas als mensen in een diep dal zitten. Ik vind het goed om dat voor te zijn en nu alvast over zingeving na te denken. Universiteiten bieden die mogelijkheid niet. Overigens is de term millennial inmiddels niet meer geheel accuraat, want die generatie wordt natuurlijk ook ouder. We spreken daarom liever over studenten en young professionals.”

Hoe ben je dat verbinden in de praktijk gaan brengen?
“Ik heb me aangesloten bij de christelijke studentenvereniging NSA en in allerlei besturen en commissies gezeten. Zo heb ik binnen de Alpha-commissie een cursus ontwikkeld om studenten meer te leren over het christelijk geloof. Tijdens een bijeenkomst raakte ik in gesprek met iemand van De Kwekerij en ik herkende me in zijn visie. Net als De Kwekerij wil ik studenten tot bloei brengen en handvatten bieden voor zingeving en geestelijke ontwikkeling. Nu werk ik inmiddels al een jaar als Relatiekweker.”

Wat doet die precies?
“Als Relatiekweker zoek ik naar mogelijkheden voor verbinding met bijvoorbeeld universiteiten en hogescholen. Daarnaast ga ik uitgebreid in gesprek met mensen die onze bijeenkomsten bezoeken. Iedereen kan bij mij zijn verhaal doen. En ik geef Bloeiklassen, met name over relaties en vriendschap. In zo’n Bloeiklas gaan we twee uur lang op activerende wijze aan de slag met een thema. Dat betekent vertellen en praten, maar ook meditatie, tekenen en boetseren.”

In hoeverre speelt je christelijke achtergrond daarin een rol?
“Ik weet veel over het christelijke en daar vertel ik graag over. Maar ik wil het niemand opleggen. Ik werk in de Bloeiklassen ook met perspectieven uit de filosofie, sociologie en niet-christelijke religies. Opvallend genoeg kwam ik bij theologie in de volgende bubbel terecht. En ik ontdekte dat de hele wereld bestaat uit bubbels, mensen bekijken het leven vaak nogal zwart-wit. Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik in meerdere bubbels thuishoor, niet alleen in de christelijke. Dat was een zoektocht, maar ik doe nu een minor aan de School of Business and Economics en vind dat ook heerlijk.”

En na je studie, ga je dan door met verbinden?
“Dat hoop ik natuurlijk wel. Niet alleen verbinden, maar ook vertellen hoe ik het geloof ervaar en mensen tot bloei brengen. Ik wil mensen tonen dat het leven draait om liefde voor elkaar en dat kwetsbaarheid een kracht is. Je mag accepteren dat je afhankelijk bent – en in mijn geval ben ik afhankelijk van God. Dat geeft me een enorme rust en daar vertrouw ik op. Het lijkt me mooi om te spreken op christelijke en niet-christelijke congressen. Of me bezig te houden met de nieuwe rol van de kerk: hoe kan deze zich zo goed mogelijk inzetten voor de wereld?”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.