Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Hoogleraar Van Vugt: ‘Vriendschap is een lening’

‘Waarom steken we onze kostbare tijd in vriendschappen? Evolutionair gezien biedt vriendschap een oplossing voor een fundamenteel sociaal probleem, de bankiers’ paradox. De paradox is dat een bank wel geld wil uitlenen, maar eigenlijk alleen aan personen die kunnen terugbetalen. Vriendschap is volgens deze redenering een lening die zich later eventueel terugbetaalt wanneer je in nood komt te zitten. Het is dus geen slechte keuze om in je studententijd flink te investeren in je vrienden. In de woorden van Cruijff: “Je gaat het pas zien als je het doorhebt.”

Lees de nieuwe column van hoogleraar evolutionaire psychologie Mark van Vugt op Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.