Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
13 juli 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Hongarije kruist degens met universiteit van rijke filantroop

Het bestaansrecht van de Central European University in Boedapest staat op het spel. De door de Amerikaans-Hongaarse filantroop George Soros gefinancierde universiteit moet ineens aan allerlei strenge regels voldoen.

Volgens CEU-rector Michael Ignatieff  leidt een nieuw wetsvoorstel van de Hongaarse regering-Orbán ertoe dat zijn universiteit straks geen diploma’s meer kan uitreiken. Het voorstel stelt strenge eisen aan buitenlandse universiteiten in het algemeen: zij moeten straks ook een campus in hun ‘thuisland’ hebben. De CEU zit alleen in Boedapest, en heeft geen officiële locatie in de VS.

Discriminatie

Maar Ignatieff spreekt van discriminatie: hij is ervan overtuigd dat het nieuwe wetsvoorstel specifiek gericht is tegen de CEU. De ‘aanval’ op zijn universiteit lijkt onderdeel te zijn van een dieper liggend conflict. George Soros is geldschieter van talloze maatschappelijke organisaties die de democratie, de mensenrechten en een vrije samenleving bevorderen. De regering-Orbán zou diens “bemoeienis” zat zijn.

Een andere eis is dat er ook een aparte overeenkomst over het hoger onderwijs moet komen tussen Hongarije en de VS. De kans dat de VS daaraan meewerkt, is klein. Soros heeft zijn afkeer jegens Donald Trump nooit onder stoelen of banken gestoken.

Nederlandse samenwerking

Ook 27 andere buitenlandse universiteiten en kennisinstellingen liggen onder vuur. Een van hen is de Brabantse Avans Hogeschool, die samenwerkt met de Budapest Business School. Pien Versteeg, directeur internationale studies, zegt tegen de Volkskrant dat het lijstje ‘willekeurig’ lijkt. Volgens haar is de samenwerking keurig vastgelegd en geaccrediteerd.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.