Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
22 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Hongarije heroverweegt onderwijswet na Europese druk

Volgens de Europese Volkspartij (EPP) gaat de Hongaarse premier Orbán zijn omstreden onderwijswet aanpassen. Of hij het echt gaat doen, is afwachten: “Niemand zal Hongarije voorwaarden opdringen.”

Door de wet dreigt de Central European University te moeten sluiten. Vorige week oordeelde de Europese Commissie dat de wet in strijd is met EU-beginselen. Hongarije heeft een maand de tijd om op bezwaren van de Commissie te reageren.

Terugkrabbelen

De Europese fractie van regeringspartij Fidesz, EPP, ging zaterdag met Orbán in gesprek over de kwestie. In een persbericht laat EPP-president Joseph Daul weten dat de Hongaarse regering zich zal schikken naar EU-wetgeving.

In een persconferentie zaterdag liet Orbán zelf weten niet terug te krabbelen, maar dat de Hongaarse regering open staat voor onderhandelingen. Datzelfde staat ook in een persbericht van de regering.

 

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.