Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Geneeskundestudenten willen niet door een man worden onderzocht

Twee geneeskundestudenten van het Erasmus MC willen niet meedoen aan een onderdeel van het vak praktische klinische vaardigheden. Van hun universiteit kregen ze geen vrijstelling, waarna ze naar de hoogste onderwijsrechter stapten.

Voor het bachelorvak ‘praktische klinische vaardigheden’ onderzoekt iedere student een man én een vrouw. De studenten moeten zich uitkleden tot op hun ondergoed en bijvoorbeeld luisteren naar de longen, elkaars hals en hoofd onderzoeken, en buik en benen. Het gaat niet om onderzoek van borsten of andere intieme delen. Dat gebeurt later in de opleiding en met vrijwilligers.

Religieuze gronden

Maar twee vrouwelijke studenten willen niet door een man onderzocht worden omdat dit indruist tegen hun islamitische geloofsovertuiging, meldt Erasmus Magazine. De twee studenten vroegen vrijstelling aan voor dat onderdeel, maar kregen die niet. Volgens het Erasmus MC zijn de praktische vaardigheden een essentieel onderdeel van het geneeskundeonderwijs en zou het niet te doen zijn om uitzonderingen toe te kennen op religieuze gronden. Dat zou volgens de faculteit het einde betekenen van het vaardighedenonderwijs. 

Geestelijk verminkt

De zaak van de studentes ligt op dit moment bij het landelijke College van Beroep Hoger Onderwijs. De uitspraak van de rechters kan voor zorgopleidingen grote gevolgen hebben: als de twee gelijk krijgen, kunnen ook andere studenten op religieuze gronden vrijstellingen eisen. 

Voor één van de twee studenten zal het overigens niet meer uitmaken. Zij volgde alsnog het gehele vak en liet aan Erasmus Magazine weten daardoor “geestelijk verminkt” te zijn geraakt.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.