Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Deze studenten mochten naar de maan (op Hawaï dan)

Voor hun afstudeeronderzoek lieten twee masterstudenten geology and geochemistry zich twee weken opsluiten in een maansimulator.

Anderhalf minuut douchen per dag, alleen in een bloedheet astronautenpak naar buiten en slapen in een hokje. Het was afzien, maar het was de moeite waard vonden masterstudenten geology and geochemistry Annelotte Weert (23) en Sebastian Mulder (26).

Vorige maand lieten ze zich twee weken insluiten in de maansimulator vlak onder de top van de Mauna Loa-vulkaan op Hawaï. Het terrein daar is vulkanisch, net als de oppervlakte van de maan en Mars. De International Lunar Exploration Working Group (ILEWG)  voert er korte missies uit om te kijken of er belemmeringen zijn voor wetenschappelijk onderzoek op Mars of de maan.

Geluk

Normaal zijn de plekken voor de expeditie ver van tevoren vergeven, maar de twee hadden geluk dat er afzeggingen waren. Eind december bezochten ze voor hun studie , de technische faciliteit van ESA, de Europese tegenhanger van Nasa. Daar liepen ze ILEWG-lid en VU-hoogleraar Bernard Foing tegen het lijf. “We vroegen of hij nog afstudeerprojecten had. Twee maanden later zaten we op Hawaï”, zegt Weert.

Aan hun vertrek ging wel veel geregel vooraf. Het meedoen aan de simulatie kost per persoon 2.000 euro, exclusief eten en ticketkosten. Er zijn wel verschillende potjes waaruit geologiestudenten vergoedingen kunnen krijgen. Maar de twee moesten alles voorschieten. Mulder: “Normaal kun je zo’n verblijf lang van tevoren plannen. Maar wij moesten alles binnen twee maanden regelen.”

Maanwandeling

Ze konden er flink aan de slag. “Wij waren de wetenschappers voor de missie, dus alles draaide om ons programma”, vertelt Mulder. Elke dag planden de twee verschillende ‘maanwandelingen’. Mulder onderzocht grotten en gangen die ook op de maan voorkomen. Weert bestudeerde de afbraak van de bovenste laag van lava door neerslag. Die zal ze voor haar masterscriptie vergelijken met data die op Mars verzameld zijn.

Hoe overleef je twee weken met zes mensen in een kleine ruimte? En hoe blijf je schoon als je maar acht minuten per vijf dagen mag douchen? Hoe kook je gevriesdroogd eten? Lees het volledige artikel in Advalvas.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.