Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 december 2024

Studentenleven
& Maatschappij

‘Deze kinderen laat ik niet zomaar vallen’

Lotte van Oosterhout zet zich elk vrij uurtje in voor de educatie van kansarme kinderen in ontwikkelingslanden. Dit doet zij als bestuurslid van Students for Children.

Een bestuursfunctie, dat is toch vooral gezelligheid en biertjes drinken?
“Een bestuur heeft mij nooit zo getrokken, totdat ik vorig jaar een flyer in mijn handen kreeg van Students for Children. Ik vond de gedachte mooi dat ik me hier als marketingcoördinator kan inzetten voor iets nobels. Het sluit aan bij mijn marketingervaring, maar vooral bij wat ik belangrijk vind. En het is leerzaam, want we zijn met een bestuur van vijf man bezig met projecten over de hele wereld.”

Waarom vind je juist educatie zo belangrijk?
“De invloed van een schoolopleiding gaat verder dan we vaak denken. Het heeft niet alleen sociale en economische invloed, maar ook gevolgen voor het milieu. Er is een sterke band tussen educatie en bevolkingsgroei; hoger opgeleide mensen krijgen in de regel minder kinderen. Dat is belangrijk, want de bevolkingsgroei is zo exponentieel dat ik me afvraag hoe we in de toekomst iedereen kunnen blijven voeden. Het is prachtig om de kinderen die we helpen te zien opbloeien, maar deze achterliggende motivatie maakt het extra interessant.”

Hoe bepalen jullie welke projecten geld krijgen en welke niet?
“We krijgen veel aanmeldingen, maar moeten helaas keuzes maken. De projectcoördinator maakt een overzicht en we bepalen met het gehele bestuur welk project wij op dat moment belangrijk vinden. Speerpunt is duurzaamheid: we investeren liever in de bouw van een school in Congo dan in het jaarsalaris van een docent. Daarnaast kijken we waar we met een klein budget een zo groot mogelijke impact maken. Keuzes maken betekent jammer genoeg ook dat we geregeld aanvragen moeten afwijzen. Frustrerend, maar we kunnen simpelweg niet iedereen helpen.”

Dit klinkt niet als het soort vrijwilligerswerk dat je makkelijk loslaat. Hoe ga je daarmee om?
“Dit werk gaat eigenlijk constant door. We vergaderen elke week en daarnaast ben ik zo’n vier tot tien uur per week bezig met allerlei werkzaamheden. Maar de beloning is groot. We staan zo dicht bij de kinderen, ze hebben letterlijk een gezicht voor ons. Vooral bij kleinere projecten doen we ons best om de kinderen te leren kennen, te weten wat hun hobby’s en dromen zijn. Met zo’n band laat ik ze niet zomaar vallen, hoe druk ik het ook heb. Als ik weet dat ik met een beer pong-evenement in een hostel een paar honderd euro kan ophalen, maak ik daar graag tijd voor.”

Zouden jullie niet meer bereiken als jullie hier fulltime mee aan de slag gaan?
“Students for Children is ooit opgericht door studenten en ik denk dat juist daar ook onze kracht zit. Doordat we het allemaal vrijwillig doen, gaat bijna elke euro naar de projecten. We geven geen geld uit aan reisjes en salarissen, maar werken met lokale begeleiders. Het contact onderhouden we via Skype, e-mail en whatsapp. Na de zomer blijf ik in het bestuur en ga ik verder als projectcoördinator. Dan sta ik zelf in direct contact met de projecten. Daar kijk ik erg naar uit.”

Je zit nu een half jaar in het bestuur. Waar ben je het meest trots op?
“We zijn constant bezig met allerlei creatieve inzamelingsacties. Heel mooi vond ik de Tikkieweek, in het kader van ons 12,5-jarig jubileum. We hebben al onze vrienden en familie opgeroepen via Tikkie een donatie te doen aan een project in Oeganda. Hier worden 75 kwetsbare jongens opgeleid tot timmerman, dus voor 3 euro doneerde je een veiligheidsbril en voor 5 euro een zaag. Dankzij alle giften kon het project van start gaan.”

Meer info op studentsforchildren.nl

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.