Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Oekraïense studenten aan de VU.

‘Derdelanders’ uit Oekraïne moeten weg uit Nederland

De tijd begint te dringen voor zogeheten derdelanders uit Oekraïne. Na een recente uitspraak van de Raad van State verliezen zij over vijf weken hun verblijfsstatus. Doorstuderen kan alleen als ze voor die tijd asiel of een studievisum aanvragen.

Toen in 2022 de oorlog uitbrak in Oekraïne, sloegen ook de daar aanwezige buitenlanders op de vlucht. Deze ‘derdelanders’ kunnen veilig terugkeren naar hun land van herkomst, besloot staatssecretaris Eric van der Burg van Asiel en Migratie vorig jaar. De Raad van State was dat vorige week met hem eens.

Vanaf 4 maart zullen veel derdelanders daarom hun studie niet in Nederland kunnen afmaken. Ze verliezen dan niet alleen het recht op onderdak, leefgeld en zorg, maar ook het recht om hier te werken en te studeren.

Zelf rondkomen

Alleen als ze asiel of een studievisum aanvragen, kunnen ze in Nederland blijven. Zo’n visum krijg je niet zomaar. Een onderwijsinstelling moet deze voor de student aanvragen. Daarbij moet de student aantonen dat die zelf kan rondkomen (de inkomenseis ligt rond de 1.200 euro per maand) en het instellingscollegegeld kan betalen (tussen de acht- en zestienduizend euro per jaar).

Hoeveel derdelanders in Nederland studeren is niet duidelijk. Staatsecretaris Van der Burg liet woensdag weten dat er in totaal nog 2.760 derdelanders in het land zijn. De IND houdt niet bij hoeveel van hen nog studeren. Wel vertelt een woordvoerder dat zevenhonderd derdelanders een asielaanvraag hebben ingediend en hooguit enkele tientallen een studievisum hebben aangevraagd.

Beschermde status

In Oekraïne studeerden in 2022 zo’n 76 duizend buitenlandse studenten. De helft daarvan kwam uit Afrika en India. Studenten die voor 19 juli 2022 naar Nederland vluchtten kregen hier dezelfde beschermde status als Oekraïners.

Of onderwijsinstellingen voor deze studenten een studievisum willen aanvragen is nog niet bekend. Een aantal van hen verlaagde dit jaar het instellingscollegegeld voor studenten uit Oekraïne. Het ministerie weigerde de kosten daarvan te betalen.

2 reacties

  1. Af en toe zag ik berichten over buitenlandae studenten uit Oekraine voorbij gaan, nu de derdelanders die uitgezet dreigen te worden en zich hiertegen verzetten en terecht! Hun sores en positie nu raakt me erg! Ik mis de aandacht voor hen! Nederland haalde ze binnen als in gelijke positie als Oekraieners!! Na zoveel tijd laat Nederland dit los, onacceptabel! Keihard echt zonder human gevoel en onrechtmatig, zoal de rechter in Roermond ook oordeelde!. Ik hoop dat recht zegeviert en dat deze studenten in Nederland een toekomst krijgen! We hebben deze mensen zelf ook keihard nodig!
    Het deed me pijn dat deze studenten, ook al werden ze in Oekraïne vaak negatief als zwarten werden gezien, toch de moed hielden! Laat deze gemotiveerde jongere studenten hier blijven ! Zij hebben ons nodig maar wij zeker ook hen!
    I hope, recht zegeviert!

    • Sorry hoor maar het word hier te vol en wij kunnen niet iedereen een plezier doen als U zo graag dat ze blijven moeten ze zelf een sponsor zoeken om hier te blijven .
      Studeren kan je overal internet is de oplossing .
      En als deze mensen gaan protesteren word het nog erger de haat tegen ze .
      Ik werkte veel in het buitenland maar denk je dat ik een uitkering kan krijgen daar nee geen geld moet je terug naar Nederland .
      Dus voor deze mensen geld het zelfde een vluchteling is wat anders ,Maar als hij zich niet gedraagt weg wezen het land uitzetten .
      Ik ben een voorstander de grenzen dicht .
      Elk misbruik van buitenlanders moet gestraft worden met uitzetting .
      Maar goed deze studenten zijn niet in levens gevaar dus lekker naar huis ik wil daar geen druppel aan betalen om ze hier lekker te laten blijven .

      Mvg R de Boer

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.