Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
20 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

CPB adviseert terugkeer van het leenstelsel

Het Centraal Planbureau (CPB) constateert opnieuw dat het hoger onderwijs niet minder toegankelijk werd na de invoering van het leenstelsel. De instroom is er namelijk niet door veranderd.

Het CPB heeft een update gemaakt van een eerdere publicatie uit 2020. Net als toen concludeert het bureau dat havisten en vwo’ers na de invoering van het leenstelsel in 2015 niet minder vaak zijn gaan studeren dan voorheen. Dat hun studieschuld hoger zou worden had evenmin effect op hun opleidingskeuze.

Terugkeer leenstelsel

In hun aanbevelingen noemen de onderzoekers een “inkomensafhankelijk leenstelsel, met een lange aflossingsperiode en een terugbetalingsuitzondering voor laagverdieners” een “veelbelovende beleidsoptie”. Particuliere bijdragen kunnen daarmee omhoog “zonder de toegang tot het hoger onderwijs te schaden”.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.