Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Bij Hebreeuws staan ze te juichen

Nergens zijn studenten zo tevreden over hun docenten als bij de UvA-opleiding Hebreeuwse taal & cultuur. Maar ook docenten klassieke talen, dans en hotelonderwijs doen iets heel goed.

“Dat meent u niet! Ik zet u even op de speaker.” Irene Zwiep, hoogleraar Hebreeuwse taal & cultuur aan de Universiteit van Amsterdam, is overdonderd. Zij en haar collega’s komen het allerbest uit de Nationale Studenten Enquête van 2016.  Op een schaal van één tot vijf scoren ze een 4,9.

Studenten zoenen

Er klinkt gejuich aan de andere kant van de lijn van de docenten van de opleiding, die toevallig net in vergadering zijn. “Studenten zeggen het wel tegen u, maar niet tegen ons!” De opleiding is klein, met drie docenten die de bachelor én de master draaiende houden. Onderwijs heeft er dan ook de hoogste prioriteit. “Ik ben als hoogleraar tien maanden per jaar fulltime met onderwijs bezig. Dat is veel.”

Zwiep zegt dat ze dit nieuws goed kan gebruiken, zeker na de bekendmaking dat Bussemaker geen extra geld aan kleinere studies wil geven. “Ik ga nu naar de studenten toe en ik ga ze zoenen.”

Grieks en Latijn

Ook bij de net wat grotere opleidingen Griekse en Latijnse taal & cultuur van de Vrije Universiteit (4,8) en de UvA (4,7) oogsten de docenten veel lof, net als hun collega’s van Keltisch (Utrecht) en dans (Groningen): een 4,6.

Van opleidingen waar meer dan vijftig studenten de enquête invulden scoren de docenten van de Hogere Hotelschool van Stenden, locatie Emmen, het hoogst: een 4,5. De opleiding ‘liberal arts & sciences: global challenges’ van de Universiteit Leiden (campus Den Haag) is de best scorende grote studie. Daar gaven 285 studenten hun docenten een fraaie 4,4.

Slechtste score

Het slechtst te spreken over hun docenten zijn studenten van vier Inholland-opleidingen: bouwkunde in Haarlem, communicatie in Diemen en media & entertainment management in Den Haag (3,0) en de kleine tweedegraadslerarenopleiding wiskunde Diemen: een 2,9. De docenten van de tweedegraads lerarenopleiding scheikunde van NHL Hogeschool kunnen hun studenten evenmin inspireren.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.