Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
23 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Bewoners Uilenstede zijn pottenkijkers van de politie zat

Bewoners van Uilenstede denken dat de politie onder voorwendselen binnenkomt om te controleren of ze zich aan de coronaregels houden. De politie ontkent: ‘we willen juist verbinding met de bewoners zoeken’.

Politiemensen die zomaar opeens in je keuken staan, of die door je raam naar binnen gluren, bewoners van de studentenwijk Uilenstede zijn het spuugzat. “Dit kan zo niet langer”, zegt een van hen na wat zij noemt “een inval van de politie” in een wooneenheid. Iedereen voelt zich volgens haar onveilig door de politie. Op foto’s is te zien dat sommige wooneenheden hun ramen helemaal hebben afgeplakt met kranten, vuilniszakken of posters, om inkijk te verhinderen.

Een andere bewoner stuurt een filmpje waarop te zien is hoe hij probeert een agent de toegang tot zijn wooneenheid te verhinderen. Hij vraagt wat de agent komt doen maar die laat hem zelf raden naar de reden van zijn aanwezigheid. Het is een wat ruzieachtig gesprek en het blijkt om een melding van geluidsoverlast te gaan.

Schijt aan

“We hadden een hospitatie gehad en zaten wat na te kletsen”, vertelt de jongeman die het filmpje heeft gemaakt. “De muziek ging wat harder en daar stond opeens de politie voor de deur. En die is heel brutaal. Ook al geef ik geen toestemming om binnen te komen, daar hebben ze gewoon schijt aan.”

Er zijn meer bewoners die dergelijke aanvaringen hebben gehad met de politie. Het gaat al sinds het begin van de coronacrisis niet zo lekker tussen de Uilenstedebewoners en de politie, nadat er boetes waren uitgedeeld aan bewoners die volgens de politie wel en volgens de bewoners zelf niet de coronaregels hadden overtreden. De politie bleek zich met een speciale sleutel ook zomaar toegang tot de flats te verschaffen, met de kennelijke bedoeling bewoners te betrappen op illegale bijeenkomsten en dergelijke.

Geluidsoverlast

“Maar die sleutel is ingeleverd”, zegt politiewoordvoerder Judith van Dam, “en de politie komt alleen binnen als een bewoner de deur voor ze opendoet.” Later belt Van Dam terug, nadat ze navraag heeft gedaan naar de op het filmpje vastgelegde ruzie met de politie. Ook toen is de politie op verzoek van een bewoner zelf de flat binnengekomen, na een melding van geluidsoverlast.

“Het aantal meldingen van geluidsoverlast is op Uilenstede enorm gestegen”, zegt Chris Phylipsen, die sinds 1 november de nieuwe wijkagent van Uilenstede is. Sinds 1 november waren dat er 78, en in dezelfde periode een jaar eerder waren het er elf.” Het is volgens Phylipsen weleens voorgekomen dat de politie op één nacht negen meldingen binnenkreeg. “Het zal met de coronamaatregelen te maken hebben. Bewoners vervelen zich en beginnen spontaan een feestje.”

Negen van de tien keer zijn dat feestjes waarbij alle aanwezigen bewoners van dezelfde eenheid zijn, en waarbij dus geen coronaregels worden overtreden. Zelden komt het volgens Phylipsen voor dat er iemand is die niet op de eenheid hoort. “Die wordt dan naar zijn eigen eenheid teruggestuurd. De politie komt zeker niet binnen met het doel te controleren of de coronaregels in acht genomen worden. Ze belt ook altijd bij de flat aan, en klopt op de deur van de eenheid die de overlast veroorzaakt.”

Praatje maken

Phylipsen is bekend met de wrijvingen tussen de bewoners en de politie in de eerste maanden van de crisis, en probeert op informele wijze een detente te bewerkstelligen. “Laatst zag ik dat ze op een van de veldjes in de wijk een grote iglo van sneeuw hadden gebouwd. Ik dacht, daar moet ik iets mee en zette er een tafeltje, wat stoelen en kannen koffie en thee neer. Er kwamen meteen studenten langs om een praatje te maken. Dat ging over van alles. Er waren twee studenten bij die onderzoek deden naar vereenzaming in de wijk, en iemand anders deed onderzoek naar illegale feestjes. Het was heel aangenaam. Zo probeer ik dan een beetje verbinding te zoeken.”

Veel overtredingen van de coronamaatregelen ziet de politie volgens Phylipsen niet op Uilenstede. “Er was wat op Oudejaarsavond, maar verder houdt iedereen zich aan de maatregelen.”

Terug naar de bewoners: is het een idee om niet constant de muziek zo hard te zetten als je de politie niet aan de deur wilt? “Daar heb je gelijk in, maar ik denk dat de politie het ook als een voorwendsel gebruikt om bij iedere eenheid langs te gaan”, zegt de jongeman van het filmpje. “Maar af en toe denk je er weleens niet aan dat andere bewoners last van je hebben. Die kunnen dan toch ook gewoon even zelf langs komen, of gebruik de groeps-app als je last hebt. Je gaat toch niet meteen de politie bellen?”

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.