Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
18 mei 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Bestuurders mogen businessclass vliegen van minister

Onderwijsbestuurders mogen in sommige situaties best per businessclass vliegen, vindt minister van Engelshoven. Dat gaat niet tegen de regels in.

Reiskostendeclaraties van meer dan 8.600 euro, is dat proportioneel? Eind september kwam de collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht in opspraak omdat hij dit bedrag had gedeclareerd voor twee intercontinentale vluchten met businessclass. GroenLinks wilde daarom van de minister weten of het voor onderwijsbestuurders wel noodzakelijk is om zo duur te reizen.

Noodzakelijk is het niet, antwoordt de minister, maar ze kan zich sommige situaties voorstellen waarin een businessclassreis “een goede oplossing” is. “Bijvoorbeeld wanneer verwacht wordt dat de bestuurder direct aansluitend op de heen- en/of terugreis werkzaamheden verricht.”

Het mag gewoon

In 2017 is al landelijk vastgelegd dat collegebestuurders voor intercontinentale vluchten gebruik mogen maken van businessclass. Ook de door de Utrechtse collegevoorzitter gemaakte kosten zijn daarom rechtmatig, oordeelde de Onderwijsinspectie al eerder.

Aan het einde van dit jaar zal de inspectie de declaratieregelingen in het hbo en wo onderzoeken. Op basis van die uitkomsten besluit Van Engelshoven of er nadere regelgeving nodig en wenselijk is.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.