Onafhankelijke journalistiek over de Vrije Universiteit Amsterdam | Sinds 1953
19 april 2024

Studentenleven
& Maatschappij

Bekladders ‘gaybrapad’ vervolgd door OM

De vijf Leidse studenten die in oktober vorig jaar een ‘gaybrapad’ bekladden, worden vervolgd door het Openbaar Ministerie. De Hitlergroet die één van hen bracht tijdens de ontgroeningsstunt kan voor een hogere straf zorgen.

Als onderdeel van hun ontgroening moesten studenten van het dispuut ‘Sjap Eisjedies’ van de studentenvereniging Quintus een stunt verzinnen waarmee ze media-aandacht zouden genereren. Ze besloten het ‘gaybrapad’ – een zebrapad geschilderd in regenboogkleuren bedoeld om homo-emancipatie te bevorderen – rood over te schilderen.

Geen studentengrap

Omdat één van de verdachten bovendien de Hitlergroet bracht, staan de vijf studenten, tussen de 19 en 21 jaar oud, terecht op verdenking van vernieling en discriminatie. Dat meldt het OM vandaag. “Sommigen zouden deze actie kunnen zien als een uit de hand gelopen studentengrap, maar vanwege het discriminatoir karakter nemen we de zaak hoog op”, aldus een woordvoerder.

Wanneer de vijf studenten moeten voorkomen, is nog niet bekend. Op vernieling staat maximaal twee jaar celstraf, op groepsbelediging één jaar. Discriminerende uitingen kunnen strafverzwarend werken, laat de woordvoerder weten. Toch ligt volgens hem “niet in de rede” dat er een gevangenisstraf zal worden geëist.

Filmpje gedeeld

De bekladders liepen tegen de lamp nadat een filmpje van de actie, gefilmd vanuit een naastgelegen café, gedeeld werd op sociale media. Dat leverde een hoop verontwaardigde reacties op, waarna Quintus de vijf leden schorste.

In een schriftelijke reactie benadrukt het bestuur nog maar eens dat het “totaal niet” achter de actie van de vijf leden staat. “We hebben al het vertrouwen in het openbaar ministerie en het onderzoek dat het hiernaar doet.” De uitkomst daarvan bepaalt of het bestuur “verdere stappen” neemt tegen de leden.

Reageren?

Houd je bij het onderwerp, en toon respect: commerciële uitingen, smaad, schelden en discrimineren zijn niet toegestaan. Reacties met url’s erin worden vaak aangezien voor spam en dan verwijderd. De redactie gaat niet in discussie over verwijderde reacties.

Velden met een * zijn verplicht
** je e-mailadres wordt niet gepubliceerd en delen we niet met derden. We gebruiken het alleen als we contact met je zouden willen opnemen over je reactie. Zie ook ons privacybeleid.